Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Тим научника са Универзитета Кјото, у сарадњи са више научних установа, објавио је резултате истраживања на научној платформи "biorxiv". Реч је о дометима истраживања о кориштењу вештачке интелигенције за декодирање мисли. Помоћу функционалне магнетне резонанце мозга, компјутери још од 2011. године репродукују одређене слике које особе виде или замишљају.

Све до сада, та репродукција била је врло ограничена: или на једноставне бинарне слике белих и црних слова и једноставних геометријских облика или на компјутерско "погађање" слика на основу већ припремљених категорија понуђених компјутеру, као што су птице или човек. 
Али, научници из Кјота развили су нову технику декодирања мождане активности.

Ова техника омогућава да компјутери декодирају много компликованије слике које могу да имају вишеструке слојеве боје и структуре, као што су слике птице и човека са каубојским шеширом.

Могуће примене ове револуционарне технологије визуелизације су огромне.

Помоћу ње, људи би могли да цртају или стварају уметност замишљањем. Компјутери би могли "да снимају" снове, као и халуцинације психички оболелих пацијената.

"Суочавање" компјутера и мозга могло би једног дана да омогући комуникацију сликама или мислима. Другим речима - телепатију. ВИДЕО

РТРС