Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Сребреница несумљво "место страшног злочина над Бошњацима, али и над Србима и да се геноцид није могао десити само на једној од те две стране".

"Разлика је само у временској динамици када су се ти злочини дешавали. У три године рата убијено је око 3.500 Срба. То нико не може да спори. Међутим, стални захтеви Бошњака па и одређени покушаји да се то оквалификује као геноцид морају да буду одбачени. Ако се десио геноцид над Бошњацима, десио се и геноциод и над Србима. Срби су убијани континуирано и смишљено. Убијане су жене, деца и старци", рекао је Додик у интервјуу за издање Гласа Српске од понедељка, преноси РТРС. Он је то рекао поводом изјаве министра безбедности БиХ Драгана Мектића да Срби морају да проживе катарзу и признају геноцид над Бошацима у Сребреници.

Додик је подсетио да су подаци које је својевремено дала Влада Републике Српске у извештају о Сребреници, уз зелено светло тадашњег председника Српске Драгана Чавића, коришћени као основа за процесе који су вођени према појединцима, а не једном народу.

"Бошњаци су пожурили да злочине у Сребреници над Бошњацима окарактеришу као геноцид. То је неприхватљиво и када долази од њих, а поготово од оних из Републике Српске који на тај начин покушавају да оквалификују те догађаје. Потребно је формирати нову међународну комисију јер је очигледно да она која је била под руководством СДС-а и направила извештај о Сребреници није утврдила праве податке", рекао је Додик.

Према његовим речима, само нова верификација тих догађаја може да буде основа за било какву оцену онога што се дешавало. Он је додао и да је индикативно да гарнитура која је на власти на нивоу БиХ не чини ништа да открије ко је наредио и покушао да убије председника Србије Алаксандра Вучића када је долазио у Поточаре и Сребреницу и да се о томе намерно ћути и ништа не решава.

Танјуг