Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Косово се нашло под најјачим притиском водећих западних држава због покушаја косовских лидера да укину Специјални суд за ратне злочине, пише Комерсант.

Руски дневник подсећа да ће питање укидања суда косовски парламент размотрити на првом овогодишњем засједању, наредних дана, али и наводи да уколико Приштина заиста и укине Специјални суд за злочине ОВК, Косову прети међународна изолација.

"Косовску иницијативу су на Западу дочекали на нож. Одмах после новогодишњег празника, Косово се нашло под притиском без преседана, најјачим током десетогодишње независности", пише лист, напомињући да је пет водећих западних држава иступило са заједничком изјавом, претећи да ће у случају укидања суда обуставити партнерство са Приштином.

Комерсант оцењује да се крајње оштра реакција Запада може разумети. "Прва жртва ликвидације суда биће процес нормализације односа између Београда и Приштине, јер кажњавање припадника ОВК за ратне злочине у Србији доживљавају као компензацију за њен конструктивни прилаз у помирењу са Косовом", пише лист.

Дневник додаје да власти Косова одбијају да испуне и друге две обавезе - о демаркацији границе са Црном Гором и оснивање Заједнице српских општина, мада су и ЕУ и САД упозорили да без тога неће бити либерализације визног режима са Косовом.

"Овог пута косовским лидерима је послат још јаснији сигнал. Почетком недеље је саопштено да САД нису дале визу премијеру Косова који је 11. јануара требао да посети Ајову, а почетком фебруара да присуствује молитвеном доручку код предсједника Доналда Трампа", наводи лист.

Додаје да сигнали са Запада нису остали непримијећени на Косову, јер је почело "он-лајн потписивање" петиције са захтевом да се не укида Специјални суд и да се ратификује споразум о граници са Црном Гором.

"Наредних дана ће постати јасно да ли су косовски лидери разумели тај захтев, као и сигнале са Запада", закључује Комерсант.

Агенције