Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Број погинулих услед зимске олује која је донела рекордне количине кише и изазвала поплаве и клизишта у јужној Калифорнији порастао је на 15. Портпаролка округа Санта Барбара Јанериз Мониз потврдила је да је су још две особе погинуле у олуји, а да се истрага погођене области наставља, преноси АП. Како је претходно известио BBC, 163 особе су повређене и пребачене у болницу, од којих четири у критичном стању. Наводно око 300 људи заробљено је источно од Санта Барбаре.

Полиција је истакла да сцене клизишта „изгледају као бојно поље Првог светског рата”. Спасилачке екипе хеликоптерима евакуишу људе који су се попели на кровове.

Становницима округа Санта Барбара је наложено да се евакуишу, али је то учинило само око 15 одсто становништва, а званичници страхују да ће број жртава расти.

Куће су у клизиштима померене из темеља, док вода носи муљ и крш са огољених брдовитих подручја кроз насеља до кључне саобраћајнице.

Више кућа је уништено, док је неизвесна судбина становника насеља до којих је тешко допрети због оборених стабала и далековода.

Путеви су блокирани, због чега су хеликоптери коришћени чак и током олује, а хиљаде људе остало је без струје.

Спасилачке екипе хеликоптерима извлаче људе и превозе их на безбедно место, док се ватрогасци-спасиоци пробијају кроз муљ у висини струка. На појединим местима наноси муља високи су чак метар и по.

На фотографијама објављеним на друштвеним мрежама виде се преврнути аутомобили дуж закрчених путева и муљ до струка у дневним собама кућа.

Екипе раде на рашчишћавању крша са путева у широј области Лос Анђелеса.

Налози за евакуацију издати су у понедељак, јер су метеоролози прогнозирали покретање клизишта на брдима где су досад највећи пожари у Калифорнији беснели прошлог месеца, уништивши тамошње растиње.

Прва велика олуја ове сезоне донела је већем делу Калифорније јаке ветрове и олујно невреме, а рекордне кишне падавине забележене су у заливској области Сан Франциска.

Метеоролози су издали упозорења на поплаве и прогнозирали да би талас хладноће с јаким ветровима могао да донесе Лос Анђелесу већу количину кише него што је пало у протеклих 10 месеци укупно. 

Танјуг