Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Амбасада САД у Сарајеву саопштила је да је званично обележавање Дана Републике Српске неуставно, а да је став тог дипломатског представништва о томе добро познат и да непоштовање одлуке Уставног суда представља кршење владавине права.

„Став Амбасаде САД о званичном обележавању 9. јануара као Дана Републике Српске добро је познат. Уставни суд БиХ прогласио је тај датум неуставним. Као што смо више пута поновили, одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и морају се поштовати непоштовање одлуке Уставног суда БиХ представља кршење владавине права, а они који то чине, морају за то одговарати”, наводи се у саопштењу Амбасаде САД достављеној сарајевској Н1 тв.

Из Амбасаде САД кажу да немају ништа против да Република Српска прославља своје празнике, али те прославе, сматрају, треба организовати уз уважавање владавине права и права свих конститутивних народа, што је кључно за демократске процесе. 
„Неодговорно је од политичких лидера да даље поларизују политички дијалог у БиХ уместо да се баве проблемима са којима се грађани ове земље тренутно суочавају”, стоји у саопштењу из Амбасаде САД у Сарајеву. 

Танјуг