Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић поручио је да они који оспоравају 9. јануар као Дан Републике Српске треба да схвате да је то посао који не може имати резултат и да ће српски народ увек знати да цени овај датум, јер је тада добио институције које га чувају и обезбеђују његову равноправност на простору БиХ. Иванић је новинарима у Бањалуци пре свечане академије поводом Дана Републике рекао да му је драго што присуствује обележавању 9. јануара - дана када је настала Република Српска, који за све пуно значи, дана када су настале институције које гарантују равноправност Републике Српске и српског народа на овом простору.

„Треба се сетити свих оних који су дали животе за Републику Српску, припадника Војске Републике Српске, људи који су дали једино оно што су заиста и истински могли дати - своје животе, и врло ми је драго да смо у прилици да овај дан обележавамо”, поручио је он.

Упитан зашто није присуствовао свечаном дефилеу, Иванић је рекао да је данас дан када треба да се слави и дан када нема намеру да улази у било какве политичке сукобе.

Кустурица: Српска може да функционише и као засебна држава

Редитељ Емир Кустурица је изјавио данас, на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске, да Српска може да функционише засебно и као регија и као дрзава. Кустурица, кога је председник Републике Српске Милорад Додик раније данас одликовао поводом Дана Српске, рекао је новинарима да је њему јако важно обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

„Као дан у коме Република Српска као један од стожера секуларне државе већ 26 година постоји и као таква она представља двоструку идеју модерне Европе, и као регија и као држава која може да функционише засебно”, навео је Кустурица.

Како истиче, у БиХ је увек био посебно компликован „тај троножац у коме све три ноге треба да буду стабилне, а посебно она која производи секуларност, а која по својој природи има у својој основи секуларну идеју”.

Кустурица је рекао да треба веровати да „наша љубав према мржњи, која се гаји у БиХ више него било где другде”, може захваљујући институцијама и секуларној традицији да прерасте у озбиљну државност.

Танјуг