Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Представници странака из Федерације БиХ оштро су реаговали на изјаву бившег председника Србије Томислава Николића у Бањалуци да Република Српска треба да се осамостали, а затим уједини са Србијом, а неки су предложили да Николић буде проглашен персоном нон грата у БиХ.

Заменик председника Странке демократске акције (СДА) Адил Османовић рекао је да је Николићева изјава "отужна", јер њом "жели побудити наду једног броја становника о некој независној Републици Српској". Он је за Н1 рекао да Николић "великосрпску идеју" није могао да реализује ни када је био и "у војној и у политичкој снази", а посебно је неће моћи да реализује када је политичар у пензији.

"Неће то моћи било ко у погледу покушаја цепања БиХ. Отужно је то да је баш та идеја стварања независне државе и Велике Србије довела до агресије на БиХ, довела до геноцида и великог броја жртава код свих грађана БиХ", оценио је он.

Високи функционер СДА је рекао да се "поново подгревају великосрпске хегемоније".

"Оно што треба да буде главна порука из Београда то је Дејтон, успостављање и даља градња мира и поверења, како унутар БиХ, тако и између Сарајева и Београда", навео је Османовић, додавши да Николићеве изјаве не доприносе томе.

Николић је данас у Бањалуци поводом Дана РС изјавио да РС и Србија треба да се уједине, а да пре тога РС треба да постане самостална.

"Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталнот и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још стотину препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна - Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини", казао је бивши председник Србије.

Странка за Босну и Херцеговину (СБиХ) очекује од институција БиХ да Николића прогласе персоном нон грата, јер је, како је наведено, више пута изрекао сепаратистичке намере.

Генерални секретар Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Ирфан Ченгић изјавио је да је Николић политички истрошена личност која је мандат "потрошила на гафове и показала непоседовање елементарног знања".

"Очито је да му политика не иде од руке и таква персона, исмејана и у Србији, одакле долази, није вредна пажње. Николићу би паметније било да се посвети печењу ракије, јер само то зна да ради у животу. БиХ је недељива и међународно призната суверена држава. Нема никаквог разлаза у БиХ, нити мирног нити насилног", казао је Ченгић.

Н1