Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватски Сабор усвојио је за Србију спорни Закон о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата, чији је првобитни текст пре само два месеца изазвао бурна реаговања политичких представника Срба у Хрватској, али и званичника у Србији због формулације да су „агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне јединице из БиХ, уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у Хрватској”.

Закон је усвојен са нешто коригованим текстом, јер су из њега избачене „паравојне јединице из БиХ”, а формулација „велики број припадника српске националне мањине у Хрватској” замењена са „дијелом српског пучанства у Републици Хрватској”.

Али, мимо те разлике, текст Закона практично је усаглашен са Декларацијом о домовинском рату, којом се, поред осталих, Србија означава као агресор.

У Декларацији, донетој 2000. године, пише да су на „Републику Хрватску оружану агресију извршиле Србија, Црна Гора и ЈНА с оружаном побуном дијела српског пучанства у Републици Хрватској.

Закон о бранитељима је усвојен само дан након изрицања пресуде „Прлићу и другима”, када је генерал Слободан Праљак попио отров, па је то, вероватно, разлог што је некако неприметно у јавности прошло - да међу петнаест гласова против усвајања овог закона није било гласова представника Самосталне демократске српске странке (ССДС).

Танјуг