Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ове седмице, премијер Џастин Трудо је у Парламенту упутио историјско извињење припадницима LGBT заједнице, за вишедеценијско системско угњетавање и одбацивање подржавано од стране државе.

Говорећи пред препуном салом, премијер Трудо је изразио стид, тугу и дубоко жаљење државним службеницима, војним лицима и криминализованим грађанима Канаде, који су доживели дискриминацију и неправду због своје сексуалне оријентације.

Посланици су аплаузом потврдили извињење које је Трудо изнео веома емотивно.

Премијер Трудо је истакао наду да је ово прекретница у односу на окрутан и неправедан начин понашања према LGBT особама, посебно у периоду од педесетих до деведесетих година прошлог века, и апеловао на Канађане да прекину ту дискриминацију.

Уз ово извињење, влада је припремила и 110 милиона долара за компензацију државним службеницима чије каријере су биле успорене или прекинуте, као и 15 милиона долара за успостављање историјског помирења, едукације и сећања.

РЦМП и Министарство за одбрану су у обавези да спроведу програме за подизање свести и подршку.

Федерална влада такође је поднела предлог закона којим ће се омогућити да се укине кривична евиденција особама осуђеним раније за кривична дела из области истополних односа. Захтев ће, у име оштећених, моћи да поднесу и најближи сродници или правни заступници.

Новине Торонто