Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Google је протеклих месеци почео да уклања сa You Tube-а све екстремистичке видео садржаје, објавила је та компанија, што представља значајни помак од досадашње политике компанија које воде друштвене мреже, а последица су све снажнијег притиска влада.

Новом политиком обухваћени су видео садржаји у којима се приказују појединци и групе које су САД или британска влада прогласиле терористичкима, а у њима нема насиља и говора мржње који је већ раније забрањен на You Tube-у.

Представник You Tube-а, који због сигурности није желио да буде именован, потврдио је да се ради о новој политици компаније али није желео да одговори када је почела да се примјењује.

YouTube је од раније познатим терористима забранио стављање видео садржаја, а новом политиком жели да обухвати и друге милитанте који би покушали да учине исто.

Међу уклоњеним снимцима су стотине видеа убијеног Анвара ал-Авлакија, који је регрутовао нове припаднике ал Каиде својим предавањима о историји ислама. Ради се о снимцима предавања насталих много пре него што је почео да позива на насиље против САД.

Владе и организације за заштиту људских права годинама врше притисак на YouTube да уклони све садржаје повезане с екстремистима јер сматрају да таква пропаганда радикализује гледаоце и доприноси смртоносним терористичким нападима.

ЕУ и САД ове су године запретили последицама компанија које не реагују, а Немачка је у јуну усвојила закон који предвиђа новчане казне за друштвене мреже које одмах не уклоне говор мржње и које се крећу до 50 милона евра.

До сада је YouTube заступао став да је довољно хушкачке екстремистичке видео садржаје означити упозорењима и онемогућити њихово повезивање с рекламама како не би могли да стварају приходе ауторима снимака.

Н1