Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Док се наставља штрајк на 24 онтаријска колеџа, званичници упозоравају студенте да би школска година могла да се продужи.

Пре свега, уколико би се први семестар превише померио, то би могло да доведе и до тога да се други продужи и током лета. Инсистира се да би све морало бити решено у наредних неколико дана, како би се спречило продужавање школске године.

Председница колеџа Алгонквин Черил Џенсен, наглашава да ће бити учињено све да до тога не дође, али одлука о томе зависиће искључиво од тога колико буде потрајала ова пауза у настави. Напомиње се да зимски распуст, планиран од 22. децембра до 2. јануара, остаје и да током тог периода неће бити ни часова, ни испита.

На десетине хиљада студената потписало је петицију којом траже да им се врати део школарине, односно по 40 долара по дану штрајка, али ће провинција највероватније одлучивати да ли ће и како студентима бити враћана школарина. 
До штрајка је дошло јер синдикат тражи да се на половину смањи број запослених мање плаћених предавача са непотпуним радним временом, који је последњих година достигао чак 70 одсто и да запослени добију већу сигурност, почев од тога да се запошљавају на основу година старости и искуства. Синдикати и колеџи не могу да се договоре око повећања плата, први траже 9 одсто у наредне три, а други нуде 7,75 у наредне четири године.

Обе стране су под све већим притиском, и премијерка Кетлин Вин и министарка Деб Метјуз изражавају своје незадовољство, а студенти нарастајућу нервозу.

Штрајком, који је започео 15. октобра, обухваћени су професори, предавачи, саветници и библиотекари са колеџа. Рачуна се да је овај протест учинио да око пола милиона студената буде ван учионица.

Ово није први пут да штрајк запослених на факултетима траје недељама, 1989. и 2006. године настава је била прекинута по 20 дана. Овог пута, настава се не одржава чак четири недеље и није извесно када ће се студенти поново наћи у клупама. Како се потенцира, онтаријски колеџи у Канади спадају међу оне који добијају најмање средстава по студенту.

Новине Торонто