Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Приштина је уз благослов Америке на адресе европских држава проследила предлог по коме тражи да Бриселски споразум добије временско ограничење.

Оптималан период за завршетак дијалога Београда и Приштине на коме инсистирају САД је 18 месеци. После тога би требало да уследи међународна конференција.

Приштина је од неколико држава већ добила позитивне одговоре на свој предлог, али не и од главне државе ЕУ, Немачке. Намеру да Приштина тражи да се дијалог са Београдом и временски ограничи, изнео је и заменик косовског премијера Енвер Хоџај, који је истакао да је то један од два кључна циља Косова, које је Приштина зацртала за крај 2017. године.

Вашингтон и Приштина настоје да другачије дефинишу положај српске заједнице на Косову јер, према њиховом мишљењу, Заједница српских општина није добар модел за српски проблем.

Осим тога, тражи се решење питања међусобног потраживања, имовинских питања, заједнички наступ за узимање новца из регионалних фондова, чланство Косова у УН.

О овим питањима Приштина намерава да до јануара идуће године разговара са Београдом, уколико добије зелено светло из Европе, како би на сцену ступио поменути период од 18 месеци за завршетак преговора. Америка, као идејни творац читавог плана, очекује да би, ако би притисак на Србију био довољно јак, после овога могла да уследи Верификациона конференција, без учешћа Русије.

Независне ноовине