Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на жртве у Другом светском рату. Крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама одржана јединствена антиратна манифестација Велики школски час. Председник Александар Вучић положио венац у спомен-парку у Крагујевцу. Изведен драмски приказ "Игре бројева" књижевника Мирка Демића.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је молебану у Шумарицама, који је, код споменика стрељаним ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату, служио владика шумадијски Јован са свештенством, и положио је венац у спомен-парку у Крагујевцу на обележевању Дана сећања на жртве у Другом светском рату.

Испред споменика "Пето три" у Шумарицама венце су положили представници Владе Србије, предвођени премијерком Аном Брнабић, немачки амбасадор Аксел Дитман, амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер, Русије Александар Чепурин.

Венце су положили ђаци и директорка Прве крагујевачке гимназије. 

На Великом школском часу изведен је драмски приказ "Игре бројева" књижевника Мирка Демића из Крагујевца, у режији Марка Мисираче. 

"То је прича о људима који се претварају у бројеве и самим тим то добија на једном апсурду. Мирко је дозволио себи, на шта као аутор има право, да на крагујевачку трагедију наслони и трагедију Јасеновца. Ми смо саставили једну врло интересантну причу у којој учествује комплетан ансамбл из крагујевачког позоришта и гости из Београда", истакао је режисер Мисирача. 

Комеморативна манифестација "Велики школски час" у Спомен-парку Шумарице одржана је у знак сећања на 21. октобар 1941. године, када је немачка окупациона војска убила више хиљада Крагујевчана, међу којима су били и ђаци и њихови професори. 
Немачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника и рањавање 26 у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, и 15 дечака, уличних чистача обуће.

РТС, Танјуг