Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Најмање 10 особа страдало је у на десетине шумских пожара који се брзо шире виноградским делом савезне америчке државе Калифорније, а стотине кућа је уништено, саопштили су званичници. Најмање 100 особа је повређено у шумским пожарима који букте у Северној Калифорнији, наводи АП.

Подстакнути ветровима од 80 километара по сату, пожари су приморали више од 20.000 особа да се евакуишу из округа Напа, Сонома и Јуба.

Калифорнијска ватрогасна служба саопштила је да је око 30.000 хектара опустошено великим пожарима, преноси АФП.

Најмање 1.500 зграда је уништено, а гувернер Калифорније Џери Браун прогласио је ванредно стање у окрузима Напа, Сонома и Јуба.

Седам особа страдало је у округу Сонома, саопштили су званичници.

Такође, две особе су погинуле у округу Напа, а једна у округу Мендосино, наводи Би-Би-Си.

Више од 5.00 домова у Јужној Калифорнији евакуисано је док ватрогасне екипе покушавају да се изборе са пожаром, који је захватио 6.000 хектара и уништио десетине објеката у округу Оранџ.

Облаци дима били су видљиви над Дизнилендом, а званичници су издали упозорење за квалитет ваздух за делове округа Лос Анђелеса.

Током посете Калифорнији, амерички потпредседник Мајк Пенс рекао је да је савезна влада спремна да обезбеди сву потребну помоћ тој земљи док се бори са деструктивним шумским пожарима. Он је то рекао синоћ на догађају у области Сакрамента након што је гувернер Браун нагалсио да је тражио од америчког председника Доналда Трампа да прогласи „федералну катастрофу”.

Још није познато како су пожари избили у недељу увече.

АП наглашава да се очекује да ће број повређених порасти када пристигну информације за све друге области погођене пожаром. 

Танјуг

Deadly Calif. wildfires force thousands to evacuate