Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Истраживачи у Сједињеним Америчким Државама представили су прототип мобилног телефона без батерије, који користи технологију за коју се надају да ће са временом бити примењивана у производима за масовно тржиште.

Телефон је дело групе истраживача са Универзитета Вашингтон у Сијетлу, и ради на принципу генерисања малих количина енергије из радио сигнала, познатих као радио фреквенција или 'РФ' таласи.

„Окружење РФ таласа је свуда око нас, тако на пример, станице са фреквентном модулацијом (ФМ) емитују радио таласе, станице са амплитудном модулацијом (АМ) такође то раде, телевизијске станице, репетитори за мобилне телефоне, сви они емитују РФ таласе”, изјавио је за Ројтерс члан истраживачког тима Вамси Тала.

Телефон је тек први прототип са елементарном функцијом - на први поглед изгледа више као штампана плоча са неколико причвршћених делова, а особа која позива мора да носи слушалице и да притиска дугме за пребацивање између функција говора и слушања.

Истраживачи кажу да постоје планови за даљи развој прототипова, који ће имати енергетски штедљиви екран за слање порука, па и основну камеру. Они такође планирају верзију телефона без батерије који ће користити малу соларну ћелију за снабдевање енергијом. Истраживачи планирају да лансирају један производ за осам-девет месеци, али нису желели да открију детаље.

Ројтерс, Танјуг