Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Министарство пољопривреде Хрватске изменило је Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа сa тржишним стандардима са 270 на 12,6 евра, јавила је Хрватска радио-телевизија (ХРТ). 

До промене правилника дошло је после жестоких реакција суседних земаља погођених хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа.

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима и износи 12,6 евра за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција. 

Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа.

Хрватска је прошле недеље подигла накнаду за инспекцијски надзор са 27.70 КМ на 527 КМ, што је изазвало огромно негодовање земаља у региону.

Србија је на тај потез одговорила контрамером. Тако је осим фитосанитарне и ветеринарске контроле, све прехрамбене производе из Хрватске Царинска управа од петка подвргавала и лабораторијској анализи. 

Европска комисија позвала је све стране да се суздрже, избегну ескалацију те да учине све како би разрешиле ово питање кроз консултације у које ће ући у доброј вери.

Агенције