Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прекршајна пријава поднета је против хрватског певача Марка Перковића Томпсона због наступа на концерту који је у суботу одржан у Слуњу поводом годишњице операције „Олуја”. Портпаролка карловачке полиције Сенка Старовешки потврдила је да је Перковић прекршајно пријављен због кршења забране истицања непримерених симбола, текстова, слика или цртежа, као и извођење песама, композиција или текстова који ремете јавни ред и мир.

Карловачка полиција је саопштила да ће криминалистичка истрага утврдити идентитет евентуалних других људи који су током концерта реметили јавни ред и мир, преноси агенција Хина. Криминалистичка истрага пре свега значи да ће на основу снимака и фотографија покушати да се установи идентитет других особа против којих би се онда накнадно поднели обавезни прекршајни налози, рекла је Старовешки.

Осим полиције, бројне новинарске екипе су у суботу снимиле скандирање усташких поздрава, певање непримерених песама као и одећу и заставе дела публике са усташким поздравом „за дом спремни”, гласно скандирање „за дом спремни”, што нико није прекидао чак ни током говора министра хрватских бранитеља Томе Медведа.

Касније, на Перковићевом концерту снимљене су бројне особе са тим поздравом на мајицама и слично, што је објављено и по порталима и друштвеним мрежама, па полиција, како је рекла Старовешки, тек треба да утврди њихов идентитет.

Али је идентитет певача који је са позорнице запевао песму „Бојна Чавоглаве” познат, као и чињеница да та песма почиње са узвиком „За дом спремни” због чега је прошле године на прослави „Олује” у Книну био прекршајно пријављен и на Прекршајном суду новчано кажњен, па је касније рекао да је тај поздрав део песме која није забрањена и која „негује сећање на Домовински рат”.

Старовешки је пак појаснила да закон прецизира да су прекршаји против јавног реда и мира дела којима се на недозвољен начин ремети мир, рад или нормалан начин живота грађана, ствара немир, нерасположење, узнемиреност или вређа морал, те угрожава општа сигурност људи и имовине. 

Бета