Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Са граничних прелаза у Црној Гори, од 7. јуна до данас са границе је враћено више од 40 тона воћа и поврћа због присуства већих колицина пестицида од дозвољеног. Управа за безбедност хране и фитосанитарне послове саопштила је да је спречила стављање на тржиште 12 небезбедних пошиљки разних врста хране - поврће, воће, храна за децу, храна за животиње, сокови, зачини.

Према информацијама Дневних новина, враћено је више од 40 тона лимуна, лубеница, брескви и паприка у којима је утврђено присуство много већих количина пестицида од дозвољених.

Концетрација пестицида у лимуновима била је чак 16 пута већа од дозвољене, у паприкама девет, а у лубеници дупло више.

Осим ових намирница, враћена је и дечја храна, сокови и храна за животиње. Државе из којих су послати камиони са производима пуним пестицида су обавештене у складу са принципима међународне трговине.

Ови примери показују да је на граничним прелазима максимално подигнута контрола намирница на што су у недавном разговору за ДН и најавиле директорица Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић и помоћница директорице Управе за безбедност хране Биљана Блечић. 

Танјуг