Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Према званичним информацијама које преноси агенција АП број жртава у Пожару који је у суботу избио у централном дијелу Португалије, у Педрогау Грандеу, порастао је на 62, а у земљи је проглашена тродневна национална жалост.

У шумским пожарима у централном делу Португала погинуле су 62 особе, делом у аутомобилима које је ватра заробила на путу, што је португалски премијер Антонио Кошта назвао највећом трагедијом која је ту земљу задесила у последњих неколико година.

Верује се да је пожар у области Педрогао Гранди изазвао удар грома, пошто су истражитељи нашли дрво које је погођено у "грмљавини без кише", пренели су португалски медији, позивајући се на полицијске изворе.

Власти су претходно навеле да су температура која је протеклих дана достизала 40 степени допринела пожарима око 150 километара североисточно од Лисабона. 
Око 700 ватрогасаца и даље покушава да угаси пожар који је избио од суботе.

Португалски премијер захвалио је ватрогасцима који улажу напоре у борби против шумских пожара и на друштвеној мрежи Твитер изразио "најдубље жаљење" због жртава. "Веома сам захвалан ватрогасцима и другим професионалцима који дају све од себе за безбеднност свих нас борећи се против пожара", навео је Коста.

Телевизија РТП приказала је снимке неколико особа које покушавају да побегну од густог дима који је у великој мери смањио видљивост.

ЕУ је активирала механизам цивилне заштите како би помогла Португалији. Шпанија је саопштила да је већ послала неколико ватрогасних летелица како би помогла.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Христос Стилијанидис упутио је Португалији телеграм саучешћа поводом страдања људи у пожару, наводећи да је "ЕУ у потпуности спремна да помогне".
Погледајте ВИДЕО 

Бета