Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Мали Ваксрс, покретни празник који се управља по празнику Васкрсења Христовог.

Прва недеља по Васкрсу зове се Томина, а посвећена је Светом апостолу Томи и његовом неверству у Христово Васкрсење. Тог дана је Апостол Тома своју неверу заменио вером. Апостол Тома није био присутан када се Исус јавио апостолима, па му је било тешко да поверује да је Христос васкрсао, па им рече: 

"Ако не видим ожиљак од клинова на његовим рукама и не ставим прст свој у рану од клинова, и не ставим руку своју у његова ребра - нећу да поверујем". 

Прошло је осам дана од Васкрсења, када им се Исус опет јавио.

Овога пута био је присутан и апостол Тома. Сумње апостола Томе отклонио је сам Господ, ушавши кроз затворена врата у просторију у којој су се налазили апостоли окупљени на молитву рекавши Томи: 
"Пружи свој прст овде и види моје руке, и пружи своју руку, па је стави у моја ребра, и не буди неверан - него веран". 

После тога, апостол Тома је узвикнуо: 

"Господ мој и Бог мој!" 

Тада му Исус рече: 

"Поверовао си зато што си видео. Блажени су који не видеше, а повероваше". 

Пошто се уверио у Христово васкрсење, апостол Тома је неустрашиво проповедао Васкрслог и вечно живог Христа, све до своје мученичке смрти у Индији. 

У богослужењу Томине недеље, осим главне теме о уверењу апостола Томе у Васкрсење Христово, спомиње се и славни силазак Исуса Христа у Ад, где је умрлима објавио Своју победу над грехом и смрћу и Своје вечно прослављење. Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, после прекида у периоду који је почео од Лазареве суботе.

РТРС