Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ни после 18 година нема одговора на то ко је пуцао и убио шест српских младића у кафићу "Панда" у Пећи. Познато је да су два маскирана нападача упала у кафић и пуцала из аутоматског оружја. На дан када се тај злочин догодио, породице убијених младића долазе на помен.

Неке од породица убијених српских младића редовно, сваке године долазе на пећко православно гробље и запале свеће настрадалима. На том гробљу су сахрањени Иван Обрадовић, Вукота Гвозденовић, Светислав Ристић, Зоран Станојевић, Драган Трифковић и Иван Радевић. Били су узраста од 14 до 25 година.

Њихове убице још нису откривене.

Злочин се догодио у време сукоба државних снага реда Србије са наоружаним припадницима бивше Ослободилачке војске Косова.

Мислило се тада да је убиство шесторице младића освета припадника ОВК због ликвидације групе њених припадника који су на граници са Албанијом упали у заседу.

Правда у том случају није задовољена. Родитељи убијених је очекују од републичких органа, пошто је и из државног врха Србије речено да нема доказа да су овај злочин починили Албанци.

Убиство шесторице српских младића у Пећи пре 18 година узнемирило је читаву нацију. Покојни патријарх Павле је служио опело настрадалима на тргу у Пећи. Много је људи присуствовало сахрани.

Данас у Пећи готово да нема Срба. Они ретки који су одлучили да се врате, углавном су старији људи, који живе сами.

РТС