Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 18. фебруара 1915. године, политичар, дипломата, филолог и историчар, члан Српске краљевске академије, један од оснивача Напредне странке 1880. Био је библиотекар Народне библиотеке у Београду, професор гимназије и Велике школе у Београду, члан Државног савета, амбасадор Србије у Цариграду, Паризу и Петрограду, министар просвете, унутрашњих и спољних послова и двапут премијер. Као шеф српске делегације, закључио је 1912. мир с Турском после Првог балканског рата.
Објавио је више од 400 научних радова, највише из историје, словенске филологије, теорије књижевности, политичке и правне историје, историјске географије. У младости је писао песме и романе и преводио, био је ученик Ђуре Даничића, а од 1865. до 1868. уређивао је и издавао часопис "Вила".

Његовом заслугом штампани су "Законски споменици српских држава средњег века" и "Законик Стефана Душана цара српског". Дела: "Васкрс државе српске", "Срби и Турци XIV и XV века", "Село", "Балканска питања", "Историја српске књижевости", "Српска граматика".
Отаџбини с љубављу - Стојан Новаковић („Глас јавности“, 8. новембар 2000.)