Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 6. фебруара 1901. године, током чије је владавине Србија стекла међународно признање као независна држава. Постао је кнез 1868, после убиства кнеза Михаила Обреновића, и у спољној политици испрва се ослањао на Русију. Под притиском јавног мњења, објавио је 1876. рат Отоманском царству који је 1877. неуспешно завршен. Исте године је, под утицајем Русије, поново заратио с Турцима, овог пута успешно, па је Србија 1878. из рата изашла ојачана, добивши врањски, нишки, пиротски и топлички округ, а у јулу исте године на Белинском конгресу и формално јој је призната независност.
Због руске подршке Бугарској и Санстефанског уговора склопљеног у марту 1878. на штету Србије, ослонио се на Аустроугарску, с којом је 1881. закључио тајну конвенцију.

Њоме се обавезао да неће радити против аустроугарских интереса у Босни и Херцеговини нити склапати споразуме с трећим земљама без претходног договора са Аустроугарском. Беч је заузврат гарантовао његов останак на престолу и дипломатску помоћ за ширење Србије ка југу, али је нагодба у народу схваћена као издаја националних интереса.
Прогласио је 1882. Србију краљевином а себе краљем, а 1883. је у крви угушио Тимочку буну. Кад се Бугарска 1885. ујединила са Источном Румелијом, објавио јој је рат да би заузео део бугарске територије и тако повратио наводно поремећену равнотежу на Балкану. Постао је још непопуларнији после неуспеха у том рату, који је уз то неодлучно и невешто водио, па је 1888. морао да прихвати либерални устав којим је Србија постала парламентарна монархија.
Изазвао је незадовољство покушајем да изигра уставне одредбе, 1889. је абдицирао у корист малолетног сина Александра, а 12 година касније умро је у Бечу.
Портрет је дело сликара Стеве Тодоривића, и настао је 1881. године. Налази се у Музеју града Београда.