Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је 14. јануара 1897. године, најмлађи учесник атентата на аустругарског престолонаследника Франца Фердинанда 1914. у Сарајеву, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности. Као ђак је приступио национално-револуционарној организацији "Млада Босна", а због учешћа у Сарајевском атентату осуђен је на 16 година робије и до слома Аустро-Угарске у Првом светском рату био је у затвору. У Другом светском рату је затворен у логор на Бањици.
Студирао је филозофију на Београдском универзитету, где је докторирао 1927. У периоду између два светска рата припадао је прогресивном крилу Земљорадничке странке, а после ослобођења земље, био је директор Балканолошког института и министар у влади Југославије. Био је историчар с изразитим даром за синтезу, што је основна одлика његових 70-так књига и студија.
Дела: "Босански устанак 1875-1878", "Порекло муслиманског племства у Босни и Херцеговини", "Први српски устанак и босански Срби", "Политичка прошлост Хрвата", "Историја политичке мисли у Србији XIX века", "Одабрани историјски радови".
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА У СВЈЕТЛУ РАДОВА ВАСЕ ЧУБРИЛОВИЋА