Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Парастосом погинулим припадницима Зворничке и Шековачке бригаде ВРС испред централног спомен-обележја у Зворнику јуче је обележена петнаестогодишњица злочина који су починили Насер Орић и његови војници над 121 српским борцем и цивилом на Глођанском брду, месту највећег страдања на подручју зворничке општине.
Парастос је служио архијерејски намесник зворнички протојереј ставрофор Видоје Лукић, а цвеће и венце на споменик положили су родбина, саборци и пријатељи. Председник Борачке организације Зворника Драган Милошевић истакао је да за злочин на Глођанском брду нико није оптужен, „иако постоје необориви докази за масакр који су учинили припадници Армије БиХ”. „За овај злочин нико још није одговарао ни пред Тужилаштвом БиХ ни пред Тужилаштвом РС. Борачка организација ће инсистирати да одговарају сви који су починили злочине над српским народом од 1992. до 1995. године”, истакао је Милошевић.

На Глођанском брду, у месној заједници Каменица, догодио се страшан злочин 6. новембра 1992. године, када су војници из Зворничке и Шековачке бригаде, као и неколико цивила, зверски мучени и масакрирани. Ексхумација је показала да су жртве претходно мучене и убијене на веома свиреп начин. О масакру су сведочила искасапљена тела, често без главе и удова, везана ланцима и конопцима, лобање разбијене тупим предметима, спаљени делови тела, а жртве су клане и закиване за дрво. На месту погибије у два наврата су постављане спомен-плоче, али су их бошњачки повратници разбиjaли. А Насер Орић и девет његових сабораца, указом председника БиХ, за ово недело одликовани су „златним љиљаном”. Иако постоји документација, а и МУП РС је 1993. године поднео кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Бијељини, за ратни злочин на подручју Каменице још нико није одговарао, а на месту највећег страдања на подручју зворничке општине трага се за још 14 бораца из Зворничке бригаде.
С. Поповић