Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Миодраг - Мића Поповић рођен је 1923. Био је сликар, књижевник и филмски редитељ, академик
(Лозница, 12. 06. 1923 - Београд, 22. 12. 1996)
Своју прву слику великан савременог српског сликарства Мића Поповић насликао је када је имао 13 година. За собом је оставио неколико хиљада слика и имао на стотине колективних и неколико десетина самосталних изложби у земљи и иностранству. Прву изложбу приредио је у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" 50-их година. Последња је одржана 1994. године у Народном музеју и галерији "Хаос" у Београду. Добитник је награде листа "Политика" из "Фонда Владислава Рибникара" 1989. године. Био је редован члан САНУ и дописни члан Берлинске академије уметности.
О његовом стваралаштву објављено је више монографија, студија и критика Добрице Ћосића, Борислава Михајловића - Михиза, Лазара Трифуновића, Срете Бошњака... Записи о уметнику и његовим делима сачувани су и на филмској траци. И сам се бавио књижевношћу, сценографијом, филмском и позоришном режијом.

Свестран, увек ангажован и смео стваралац, својим ликовним изразом који се кретао од лирске апстракције и енформела, до сликарске фигурације у каснијем периоду рада, Мића Поповић је остао доследан у уверењу да се сликом може говорити истина, сведочити, опомињати, критиковати сварност и заблуде...