Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

5. октобар

2000.10.05

Демократска опозиција Србије позвала је грађане 5. октобра 2000. године, да се окупе испред Савезне скупштине, како би се супротставили великој изборној крађи коју је Савезна изборна комисија спровела по налогу Слободана Милошевића. Присталице ДОС-а су почеле са окупљањем још у раним јутарњим сатима, долазећи организовано из више праваца Србије. Око 15 часова, грађани окупљени испред Скупштине покушали су да уђу у њу, у чему су и успели, јер се полиција повукла, а већ око 18 часова припадници полицијске станице у улици Мајке Јевросиме положили су оружје и прикључили се демонстрантима.
И око зграде РТС-а водила се борба: полиција је, покушавајући да растера масу, бацила сузавац, али је багер прокрчио пут до улаза. Програм РТС-а је прекинуо са емитовањем редовног програма око 17 сати, док су све друге станице полако, једна за другом, почеле да емитују стварну слику са београдских улица.

Новоизабрани председник СРЈ, Војислав Коштуница, обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града, а потом и преко РТС-а. Стотине хиљада грађана је у току ноћи било на улицама Београда и славило победу. Стрепећи од могуће интервенције ВЈ и других безбедоносних формација бившег режима, они су дочекали прво јутро без диктатора.