Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Факовићи

1992.10.05

Парастосом и полагањем венаца на гробљу у Факовићима код Братунца (Република Српска) данас, 5. октобра 1992.,  је обележена 15. годишњица страдања 25 српских цивила које су убили, а затим измасакрирали и у властитим кућама запалили припадници муслиманских јединица из Сребренице под командом хашког осуђеника Насера Орића.
„Поред убијених, рањено је више од 20 наших мештана, али број жртава би био далеко већи да многи нису благовремено кренули у бекство преко реке Дрине и спас нашли у Србији”, кажу представници Месне заједнице Факовића.
Истовремено са нападом на Факовиће муслиманске јединице из правца Сребренице су 5. октобра 1992. године напале и суседно село Бољевиће. Оба српска села су разорена, а у њима је уништено више од 200 стамбених и других објеката, као и православна црква.
Истог дана муслимани су напали још два српска села, али на сасвим супротном крају општине Братунац - Магашиће и Загоне, у којима су убили осам цивила.

Представници Борачке организације Братунца, који су на грубљу у Факовићима положили венце, подсетили су да, поред Орића, кога је Хашки трибунал осудио на две године затвора, за ове ратне злочине још ниједан Бошњак из Сребренице није одговарао.
Танјуг