Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Период музичког романтизма у читавој Европи, обележен је појачаним интересовањем за народно стваралаштво, нарочито у оним срединама које нису до тада имале значајније развијену музичку традицију, попут земаља источне и северне Европе. Аутори класичне музике, који су углавном школовани на западноевропској традицији, покушавали су да стечена знања обоје звуцима који би асоцирали на подручје са којег су потекли, а најбољи начин био је окретање изворним народним мелодијама.
У Србији, композитор који је кроз своја остварења пренео Европи звуке српских народних песама, свакако је био Стеван Стојановић Мокрањац. Његове чувене „Руковети“ заправо представљају сплетове народних песама обрађених за хор. Као инспирацију, у њима је користио народне мелодије које је прикупљао на подручјима широм некадашње Југославије, уметнички их обрађујући на основама знања које је стекао школујућу се у Минхену и Лајпцигу. Овако оплемењене народне мелодије постале су путоказ за генерације српских композитора који су стварали након Мокрањца и до данас су остале као једни од најуспешнијих примера уметничке обраде натродног мелоса.

После Мокрањца бројни српски композитори уметничке музике окретали су се народном музичком стваралаштву као инспирацији за своја дела. На концертним репертоарима данас најчешће могу да се чују композиције Константина Бабића, Јосипа Славенског, Марка Тајчевића, Стевана Христића, Милоја Милојевића, у којима аутори покушавају да измире елементе српског музичког фолклора и савремене европске композиционе технике. За разлику од композитора 19. века, чије је стваралаштво превасходно било везано за вокалне жанрове, српски аутори у 20. веку чешће се окрећу чисто инструменталним жанровима. Тако настају прва симфонијска, али и солистичка инструментална дела инспирисана фолклором. Међу занимљивијим примерима налази се и једно од остварења композитора Милорада Кузмановића, који је покушао да споји елементе ренесансне музике и српске изворне традиције. Његов „Диптих“ за чембало из 1991. године обухвата обраде две народне мелодије – песама „Чај горо чарна“ и „Тројанац“.  Ипак, једна од најпопуларнијих и најчешће извођених композиција инспирисаних фолклором је композиција “Седам балканских игара“ Марка Тајчевића, којој се сједињују префињен укус композитора у избору материјала, његов оригинални ауторски печат, као и бриљантна техничка обрада пуна виртуозних захтева. Ове карактеристике учиниле су да дело доживи велику популарност и бројна извођења не само домаћих већ и страних пијаниста, међу којима су И. Фридман, Н. Орлов, А. Рубинштајн и К. Тејлор. Чувени виолиниста Јаша Хајфец изводио га је у преради за виолину и клавир, а Бого Лесковић је начинио прераду за оркестар.
Тамара Маљковић, Међународни радио Србија