Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 215

Песма "What a wonderful world" америчког џез музичара Луја Армстронга снимљена је пре 50 година у јеку превирања Вијетнамског рата, настајања покрета за грађанска права, јачања феминизма, појаве хипи културе и бројних других друштвено-политичких промјена у свету, као једноставна ода миру и братству, пишу амерички медији.

Луј Армстронг (1901-1971) је био један од најутицајнијих џез музичара и сматра се музичким револуционаром раног 20. века.

Лист Њујорк дејли њуз навео је да је песма "What a wonderful world" настала у време "насиља, мржње и страха за будућност".

Сингл је објављен уз слабу почетну реакцију у САД, али је у Великој Британији прича била другачија, пише Лос Анђелес тајмс.

Сингл "What a wonderful world" постао је најпродаванији у 1968. години у Великој Британији, кренувши узлазним путем популарности.

Музеј у Њујорку посвећен Луј Армстронгу организовао је изложбу под називом "50 година песме What a wonderful world", а на којој ће бити представљене ретке фотографије и предмети којима је представљена прича о снимању и настанку чувене песме.

Бета

Louis Armstrong - What a wonderful world 

Од сада можете да заборавите на контактна сочива, јер ће их заменити „Гуглов“ електронски објектив. 

„Гугл“ својим корисницима одувек нуди невероватне ствари. Овог пута они желе да живите заувек, како би могли да извуку још информација о вама, које ће затим продати оглашивачима.

Од сада можете да заборавите на контактна сочива, јер „Гугл“ жели да буде у вашем оку. Тај пројекат је осмишљен 2014. године, а јавност је о њему обавештена тек прошле недеље. Геџет је описан као електронски објектив који може да се контролише, како би се контролисала целокупна моћ уређаја.

Према речима запослених у „Гуглу“, тим уређајем може да се пошаље гомила сигнала као што су GPS, LTE, NFC, који су изгледа сасвим нормални за људско тело. Како би функционисала, та направа би морала да се убризга у ваше око.

После овог изума, популарне „Гугл“ наочаре сада изгледају смешно. Погледајте ВИДЕО 
В. Новости

Летњи распуст је прилика да се ђаци одморе од школских обавеза, али за прваке то може да буде опасно, јер се многи у школске клупе врате не знајући сва слова или основне рачунске операције. Једноставно, деца заборављају и то није ништа страшно. Да се то, ипак, не би десило, помозите им да сачувају знање, тако што ће га обнављати кроз игру. 

Предложите им да сваког дана напишу кратко писамце вама, рођацима, другарицама или измишљеним пријатељима. Не морате да га пошаљете, него је суштина да га они напишу, јер ће тако да вежбају писање и сачувају ритам. Тако ће уједно вежбати и слова и писање писмених састава, са којим ће се у наредној години тек сусретати. Када негде отпутујете, предложите им да купе разгледницу и пошаљу поздраве коме желе.

Затим најмање два пута недељно играјте карте, нарочито таблић, јер је у тој игри потребно да се рачуна и тако могу да обнове математику. 

Замолите их да вам помогну око сређивања фиока или ормана, тако што ће да преброје одређене ствари, на пример мајице или свеске. 

Договорите се да заједно читате новине или књиге, један пасус прочитајте на глас ви, а други они.

В. Новости

Рат речима између руководстава САД и Северне Кореје сваким даном постаје озбиљнији. Амерички председник Доналд Трамп запретио Пјонгјангу „ватром и бесом“, а Ким Џонг Ун је узвратио да ће својим нуклеарним арсеналом гађати Гуам, острвску територију САД у Пацифику. Имајући све ово у виду, популарни водитељ Џими Кимел спровео је уличну анкету у Холивуду да види колико људи може да покаже на мапи где је Северна Кореја.

Вероватно може да се претпостави куда све ово иде, али то чињеницу да је ретко ко могао на карти да пронађе Северну Кореју не чини мање забрињавајућом.

Где се налази Северна Кореја?

С обзиром на озбиљност ситуације, помислили би да већина Американаца зна где се налази потенцијални противник са нуклеарним арсеналом.

Треба имати у виду да се на снимку могу видети све људи који нису знали где се Северна Кореја налази и да је вероватно било и оних који су показали на северни део Корејског полуострва...

Погледајте ВИДЕО 

РТС, The Huffington Post

Група истраживача из Јапана осмислила је сладолед који се не топи, због чега је идеалан за високе температуре.

Кључни састојак оваквог сладоледа је полифенол, екстракт из јагода, а до тог открића дошли су научници Центра за истраживање развоја биотерапије у јапанском граду Каназава.

Томе је претходило настојање да се помогне засадима јагода у случају да дође до природних катастрофа. Истраживачи су замолили једног кувара да експериментише са полифенолом, екстрактом из јагода.

Пошто им се кувар пожалио да се слатка павлака стврдне кад јој се дода полифенол, схватили су да уље и вода због полифенолне течности не могу да се разложе, а баш захваљујући том састојку направили су сладолед који се не топи.

„Сладолед који садржи овај састојак може да задржи оригиналан облик дуже него обичан сладолед“, рекао је шеф истраживачког тима Томихиса Ота.

Локални новинари испробали су сладолед и држали су га на сунцу на температури од 28 степени, а сладолед је и после три сата задржао свој облик.

Производња сладоледа који се не топи почела је широм Јапана, а ово задовољство кошта четири и по долара.

Погледајте ВИДЕО

Танјуг 

Председник Србије Александар Вучић одлучио је да сними песму у латино маниру под именом “Вучићито“ како би додатно “погурао“ своју популарност.

Вучићев маркетиншки тим проценио је да је у врелим летњим месецима интересовање грађана за политику мање него иначе и да им се треба обратити кроз мало лаганије садржаје.

- Песма “Вучићито“ инспирисана је великим хитом “Деспацито“ Луиса Фонсија, али ипак постоје и значајне разлике. Док “Деспацито“ рецимо значи “лагано“, “полако“, “Вучићито“ значи “брже, јаче, боље“. Такође, Вучић у споту неће заводљиво играти са расном латино девојком већ са самим собом, а реп делове ће изводити Ивица Дачић. Видео ће бити снимљен у Београду на води и у њему ће учествовати сви министри - рекао нам је саговорник из кабинета председника.

На питање какве ефекте очекују и да ли ће “Вучићито“ досегнути гледаност “Деспацита“, у кабинету не крију велике амбиције. 
- Наравно да ћемо достићи гледаност од три милијарде, али само у Србији - процењује саговорник Њуза и додаје да сваки члан интернет тима Српске напредне странке кликне по 10 пута на спот и “већ ће то бити импресивна бројка“.

Наставак...

Као на географској карти - „граница“ између Пацифика и Атлантског океана је у виду jaсне црте, а њихове воде као да не могу да се измешају! Наравно, реч је о локалној појави која ће нестати за неколико дана.

Овај атрактивни снимак начињен је са једног туристичког брода негде око Рта Хорн, најјужнијег врха Јужне Америке, где се ова два океана сусрећу.

Јасно видљива граница између Атлантског и Тихог океана (Пацифика)

И наравно да се мешају! Само тај процес траје „мало“ дуже него што бисмо очекивали, објашњавају стручњаци. Треба неколико дана да се воде различите густине и боје измешају једва пар центиметара.

Јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мешања као и за друге течности: дифузија две течности и физичко деловање.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро. Тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, тј. физичких утицаја на мешање - таласа, подводних струја, ветрова...

Такође, густина океана може да утиче на местимично стварање ове видљиве „границе“, услед разлике у салинитетима воде.

Наставак...

Кинески истраживачи из Шангаја су недавно објавили да је квантна комуникација између Земље и свемира могућа. Прошле недеље су преко оптичких влакана успели да телепортују објекат са Земље на више од 480 километара удаљен квантни сателит.

Експеримент је спроведен између кинеског квантног сателита који је добио име по древном кинеском филозофу Мициусу и земаљске станице. Истраживачи су успели да пренесу непознато квантно стање из једног фотона са Земље, на други фотон у свемиру. У року од 32 дана у свемир су послали на милионе фотона и остварили телепортацију у 911 случајева.

Истини за вољу, та квантна телепортација у свемир није била као сцене из неког популарног научно фантастичног филма. Стварност је мање гламурозна. За телепортацију свих својстава честице, односно њеног квантног стања, потребне су „драстичније мере“. Пошто није могуће савршено познавати квантно стање, стога није могуће ни копирати га. Међутим, ако сте спремни да уништите честицу, онда лако можете да пренесете њено квантно стање на другу честицу. Нова честица ће, за све намере и сврхе, бити еквивалентна старој честици.

Зато, како је објаснио Александар Лавовски, руководилац групе Квантна оптика Руског квантног центра, тај експеримент још не може да се окарактерисати као значајан научни прогрес:

Наставак...

Област 51 се већ деценијама налази у средишту теорија завера о ванземаљцима. Сазнајте у наставку текста зашто је ова удаљена војна база у Невади привукла толику пажњу свјетске јавности.

Раних педесетих година прошлог века, амерички авиони изводили су ниске летове нас СССР-ом у оквиру извиђачких мисија. Ипак, америчка влада стално је страховала да би летилице могле да буду примећене и оборене.

Из тог разлога, амерички председник Двајт Ајзенхауер одобрио је 1954. године развој новог авиона намењеног шпијунирању Совјетског Савеза.

Пројекат, који је носио назив “Акватон“, захтевао је коришћење удаљене области која не би била лако доступна цивилима или шпијунима, а Област 51 била је савршена за то. С обзиром на то да су раније на истом подручју вршена нуклеарна истраживања, војска је била изузетно добро упозната са тереном.

На лето 1955. године почеле су да стижу пријаве у вези са 'неидентификованим летећим објектима', али оно што су људи видели нису били ванземаљци, већ тестирање борбене летилице У-2 која је имала способност летења на 18.000 метара висине. Путнички авиони летели су на висини од 3.000 до 6.000 метара, што значи да пилоти нису могли да знају шта представљају "мале тачке" које би видели високо на небу.

Наставак...

У четвртак 20. јула навршило се тачно 48 година од првог лета човека на Месец. Нил Армстронг и Баз Олдрин ступили су на површину Месеца у раним јутрњим часовима 21. јула 1969. године

1. У тренутку када је Армстронг направио свој чувени "мали корак за човека, а велики за човечанство", на територији САД још увек је био 20. јул (гледано по Гриничком времену).

2. Прва летилица без људске посаде, која је још 1959. године стигла на Месец, била је совјетска.

3. Пречник Месеца је 3.475 километара, што је једнако укупној дужини путне раздаљине од Лондона до Москве.

4. Сунчева светлост је скоро 400.000 пута светлија од осветљености Месеца.

5. Према нордијској митологији, бог Месеца - Мани је био брат богиње Сунца - Сол.

6. Право име База Олдрина је Едвин, а Баз је постао због тога што његова млађа сестра, када је била мала, није умела правилно да изговори реч "брат" (енгл. brother) већ га је звала "базер" (енгл. buzzer).

7. Једно истраживање из 2000.године, спроведено у Бредфорду, дошло је до закључка да су животиње две пута више уједале људе у данима/ноћима када је Месец био пун.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 215