Недељом од 12 до 14 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 216

Већ сада је сасвим јасно да ће Ана Брнабић бити више симбол него премијерка. На то нема никаквог утицаја околност што ће та влада, на чије чело ће први пут у историји Србије стати жена, вероватно бити само прелазно решење до наредних избора. Преседан се догодио. Симбол је већ одиграо своју улогу. После Исланда, Ирске, Белгије и Луксембурга, Србија ће добити премијерку из ЛГБТ популације. То је вест која се пробила у све важне светске медије. И испунила свој циљ. За њен симболички садржај потпуно је свеједно да ли је на њен избор утицала њена „стручност, посвећеност раду и лични квалитети”, минули рад у виду доказа лојалности из времена афере Удовички, или је пак та „тешка“ одлука само производ манипулативне природе технологије владања Александра Вучића, којом он пред светом, у тренутку кад у српској политици кулминирају нетрпељивости, покушава да подигне демократски параван и ретушира праву природу своје власти. Њу смо у пуној раскоши могли да видимо на конференцији за новинаре која је требало да буде посвећена новој мандатарки. А није. 

Као један од разлога што се определио за Ану Брнабић Александар Вучић је навео то што Србија мора да поправи слику о себи и да обезбеди јачање угледа земље. И одмах показао свој метод како се то ради. За десет минута напустио је причу о жени која би требало да помогне промени имиџа Србије и прешао на једину тему ове и свих других конференција. То је он! Како каже, једина мета свих стрела које се одапињу, почетак и крај сваке приче о чему год да се говори, опсесивна тачка мржње новинара који раде за туђе интересе, ноћна мора узалудних претендената на власт у Србији. Он - који је, како је морао сам да подсети, три пута убедљиво победио, био најмлађи посланик, најмлађи министар, најмлађи премијер, једини у историји који је био и премијер и председник и победио убедљивије од Макрона коме се зато диви цео свет. Председник Србије је само прескочио да закључи да као тако изузетан управо он пресудно утиче на то што је Србија друштво без минималне толеранције. У политици нарочито.

Наставак...

Битка за Кошаре била је страшна. Уз велике жртве, од 9. априла до 14. јуна зуставили смо пробој терориста ка Дреници. Али, битка на Паштрику, која је трајала од 26. маја до 14. јуна, у нашим борбеним документима забележена је као најтежа. Поред припадника терористичке ОВК и регуларне војске Албаније, тукли смо се и против Стратешке авијације САД која је само 26, 27. и 31. маја на наше положаје изручила око 200 најразорнијих бомби које су делове планине претвориле у "месечево тло". 

Говори овако, ексклузивно за "Новости", из затвора у Финској, бивши начелник ГШ Војске Србије и Црне Горе, данас хашки осуђеник - генерал Небојша Павковић. Како нам открива тадашњи командант Треће армије која је бранила Космет, у овој операцији војска је изгубила 25 војника Призренске бригаде, а 126 их је рањено, док су непријатељске снаге имале од 800 до 1.000 мртвих.

Павковић не крије задовољство што се, како каже, после 18 година "најзад како треба пише о јунацима са Кошара и њиховој борби за Србију", али и апелује "да се битка за Паштрик не заборави".

- Непријатељ је покушај пробоја преко Паштрика ка Призрену, Ораховцу и Сувој Реци назвао операција "Стрела 2" - открива нам генерал Павковић. - Идеја генерала Веслија Кларка, тадашњег команданта НАТО снга је била да око 20.000 војника регуларне армије Албаније, НАТО и ОВК из правца Кукса и Крума у Албанији преко Паштрика убаци у Метохију и тако сломи одбрану Приштинског корпуса. Мимо устаљене линије НАТО командовања, Кларк је ангажовао и Америчку стратешку авијацију, бомбардере Б-52 и Б-1 који су тукли наше јединице из стратосфере. Међутим, само једном, 27. маја, успели су да пробију фронт наше одбране на горожупском правцу и направе продор од 200 до 400 метара на територију Србије. Јунаци 549. бригаде већ следећег дана су вратили положаје. После 15 дана битке на висинама од 1.200 до 2.000 метара, остало је да лежи близу 1.000 непријатељских војника.

Наставак...

У организацији Удружења породица несталих и погинулих "Суза", у Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос којим је обележено 25 година од убиства 40 српских територијалаца на Миљевачком платоу код Дрниша у тадашњој Републици Српској Крајини.

Члан Удружења "Суза" Драгана Ђукић подсетила је на свирепост Хрватске војске.

"Они су бачени у крашку јаму и то није било довољно, на њих су бачени пси и мачке да заврше злочин. Бачено је смеће, а после два месеца јама је ексхумирана", рекла је Ђукићева новинарима. Она је додала да дванаест посмртних остатака није идентификовано, због лошег стања у коме су се налазили, подсећајући да у то време није било ДНК методе.

"И дан-данас тих 12 хумки стоје на книнском гробљу, нису ексхумирани. Зна се којих дванаест, али се не зна ко је ко", појаснила је Ђукићева. Она је навела да за овај злочин нико није одговорао до сада и да су процеси у току.

"Најтеже је породицама, које нису сахраниле своје чланове и то их боли, јер ни после 25 година не могу да пронађу мир и спокој у свом дому", истакла је Ђукићева.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је злочин на Миљевачком платоу први велики злочин после доласка снага УН на то подручје.

"Дуги низ година констатујемо сурову чињеницу да у Хрватској нема политичке воље да се казне починиоци злочина над српским територијалцима, војницима и цивилима и ја се плашим, да је дуго неће ни бити", рекао је Линта. Он је додао да је кључни проблем то што "велике западне силе" и даље воде политику двоструких стандарда, према којој су "за све догађаје деведесетих година прошлог века у Хрватској и у региону западног Балкана криви искључиво Срби".

Наставак...

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсећа данас, поводом Светског дана избеглица, да 22 године од завршетка рата у Хрватској и Босни и Херцеговини и 18 година од завршетка рата на Косову и Метохији стотине хиљада протераних Срба и других оштећених грађана и даље не могу да остваре своја имовинска, стечена и бројна друга права.

„Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини воде политику цементирања етничког чишћења Срба и низом закона легализују отимачину српске јавне и приватне имовине. Преостали Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и на подручју лажне државе Косово су грађани другог реда јер су њихова људска права свакодневно крше”, пише у саопштењу.

Линта оцењује да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана сa циљем да се суди само Србима, без обзира да ли су или нису починили злочине, а да се ослободе кривичне одговорности злочинци из реда хрватског, бошњачког и албанског народа.

Линта позива Уједињене нације, Европску унију, Савет Европе, ОСЦЕ, САД и Немачку да захтевају од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да коначно почну примјењивати Анекс Г Бечког споразума о сукцесији који штити имовинска и стечена права грађана са подручја бивше Југославије која су имали на дан 31.12.1990. године.

Такође, да престану са политиком двоструких стандарда у суђењима за ратне злочине, да се све жртве ратних злочина, без обзира на националну и верску припадност, поштују и уважавају на једнак начин, да се коначно реши питање несталих, да се санкционише говор мржње и да се покрене економски развој повратничких крајева, пише у саопштењу. 

Танјуг

Специјалним амблемом који је постављен на све летелице у флоти „Ер Србије”, симболично се одаје признање авио-компанијама које су током 90 година стварале историју путничког ваздушног саобраћаја на овим просторима

„Ер Србија” саопштила је да своју деведесетогодишњицу обележава специјалним амблемом на трупу летелица, који ће се налазити на сваком од 21 авиона типа „ербас”, „боинг” и АТР.

„Амблем је осмишљен тако да обележи дугу и богату историју, налазећи инспирацију у претходним логотипима које су користили компаније ’Аеропут’, ЈАТ и ’Јат ервејз’, изјавио је генерални директор „Ер Србије” Дане Кондић.

Дуга историја цивилног ваздушног саобраћаја на овим просторима одбројава се од 17. јуна 1927. када је званично основано Друштво за ваздушни саобраћај АД „Аеропут”, тек десета цивилна авио-компанија у Европи и 21. у свету. 

У фебруару 1926, у Аеро-клубу у Београду одржана је конференција на којој је одлучено о оснивању акционарског Друштва за ваздушни саобраћај „Аеропут”, са потпуно домаћим капиталом. Порођајне муке су трајале све до 17. јуна 1927. године. Најтеже је било заинтересовати потенцијалне деоничаре. Преломну улогу у „маркетингу” одиграо је инжењер Тадија Сондермајер, члан управе друштва, резервни капетан и пилот са Солунског фронта, потоњи директор „Аеропута”.

Са пилотом Леонидом Бајдаком одважио се на етапни лет од Париза до Бомбаја, како би демонстрирали способност српских пилота. Из Париза су узлетели 20. априла 1927. и после 14.800 километара лета у 14 етапа током 11 дана, 8. маја слетели су у Београд. Дочекало их је 30.000 грађана. Пропагандни ефекат је био изнад свих очекивања, за акцијама „Аеропута” је настала права јагма и стреловито је прикупљено шест милиона динара капитала.

Наставак...

У Републику Српску данас је стигло 650 деце са Косова и Метохије. Најбољи ученици из свих српских општина са Космета дочекани су у Шамцу, а у наредних седам дана боравиће у 13 градова и општина Српске. Током шест година пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ у нашој републици је боравило 2.500 српске деце сa Космета, потврђујући на тај начин чрсту повезаност Српског народа с обје стране Дрине

Шесту годину заредом деца са Космета дeо распуста проводе у Републици Српској. Верују да ће овде уживати у слободи коју немају у свом завичају и да ће овде стећи нове пријатеље.

"Дошли смо овде да бисмо се спријатељили, стекли ново друштво јер никада нисмо били овде", рекла је Анастасија Радовановић из Лепосавића. И Ивана Јовановић из Доње Гуштерице се нада да ће им овде бити лепо исто тако као и што су дочекани.

Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији је истакао да је ово једна од најхуманијих акција помоћи српском народу на КиМ који већ две деценије веома тешко живе, а последњих година, како каже, све теже и теже.

Арлов је захвалио свима који су подржали пројекат "Спојимо српску децу Косова и Метохије и Републике Српске" и нагласио да је, укључујући овогодишњи долазак, у организацији Одбора у Српској до сада боравило 2.500 српске деце са Космета.

"Захваљујем породицама које су широм отвориле врата овој деци, основним школама, градовима, општинама, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и кабинету предсједника Републике, Министарству просвјете и културе, Министарству породице, омладине и спорта, јавним предузећима, Канцеларији за Косово и Метохију у Влади Србије и Савету министара БиХ који је деци са Космета одобрио организовани улазак у Српску и БиХ, без пасоша", каже Арлов.

У оквиру седмодневног боравка у Српској, дјеца ће посетити и спомен комплекс Градина, а у четвртак ће за њих ће бити уприличен пријем у згради Владе Републике Српске.

Срна

Предлог да досадашња министарка државне управе Ана Брнабић буде нова председница владе стигао је у скупштину, а председница парламента очекује да Србија до краја следеће недеље добије нову владу.

Међутим, одлука Александра Вучића изазвала је негодовање у владајућој коалицији, а медији спекулишу да би могло да се догоди и да Ану Брнабић не подрже ни сви посланици Српске напредне странке.

Првог дана пошто је добила мандат за састав нове владе Ана Брнабић обишла је Врњачку Бању како би представила и проверила како функционише пројекат електонског повезивања шест највећих база података у Србији.

О евентуалним променама у влади и свом програму за сада не жели да говори: „На експозеу радим у овом тренутку, једва чекам да стигнем у канцеларију да наставим да радим на њему. Немојте у овом тренутку да ме питате ништа више о томе зато што желим да се фокусирам сада на то. Не бих волела да разговарам о томе док немам јасну слику свега“, каже она и додаје да у Скупштини очекује апсолутну подршку.

У скупштини би, како очекује председница парламента, Ана Брнабић требало да се појави током следеће недеље.

„Она по процедури мора да захтева од нас да закажемо посебну седницу о томе, да је саслушамо, поведемо дебату о томе шта ћемо чути и о персолналном саставу њене будуће владе и наравно да утврдимо вољу већине у парламенту Републике Србије“, наводи председница парламента Маја Гојковић.

Међутим нису сви посланици владајуће већине задовољни одлуком да Ана Брнабић буде нова председница владе. Медији спекулишу да се томе противи и део напредњака. Медији наводе да је шеф посланичке групе напредњака Александар Мартиновић за понедељак заказао седницу посланичког клуба којој би требало да присуствује и Александар Вучћи како би, како наводе, убедио напредњаке да гласају за Ану Брнабић.

Наставак...

Види се како обезбеђење митинга Српске напредне странке дави и физички насрће на новинарку Данаса, фото-репортера Танјуга и грађанина - учесника "Протеста против диктатуре"

Насиље над новинарком Данаса Лидијом Валтнер, Марком Радосављевићем, учесником "Протеста против диктатуре" и фото-репортером Милутином Марковићем, у дану инаугурације Александра Вучића 31. маја испред Скупштине Србије јасно се види на фотографијама до којих је Данас дошао.

На фотографијама се види како обезбеђење митинга Српске напредне странке дави и физички насрће на грађане и новинаре у присуство полиције у цивилу, која уопште не реагује.

Наша новинарка Лидија Валтнер дала је изјаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду два дана након што је брутално нападнута од стране СНС обезбеђења само зато што је хтела да сними насиље над грађанима који су хтели да држе транспарент са натписом против власти, или су зазвиждали у пиштаљку. Тужилаштво је тада саопштило да је покренуло поступак по службеној дужности. Такође, редакција Данаса је поднела кривичне пријаве против Н. Н. лица и организатора митинга СНС због напада на нашу новинарку.

Учесник "Против диктатуре" Марко Радосављевић, с друге стране, цео случај је пријавио полицији и поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица. Данас је на сликама идентификовао Милутина Марковића, иначе фото-репортера који ради за Танјуг.

Међутим, директорка Танјуга, Бранка Ђукић, већ је у два наврата на позиве нашег листа о томе због чега се Тањуг није огласио поводом напада на овог фото-репортера, одговорила да та агенција на дан инаугурације Вучића није имала своје фото-репортере ангажоване на улици, на платоу испред Скупштине Србије, где се одвијао митинг подршке СНС.

Наставак...

Ако компанија Алибаба на свом сајту нуди кинеске фонтане за 200.000 долара, да ли је цена од 1,8 милиона евра за музичку фонтану на Славији морала да се плати да би се уз Алибабу намирило и 40 разбојника

Последњих дана у неколико наврата ми је на ум пао Анте Томић. И није разлог за то што смо се прошле недеље, захваљујући заједничком познанику, видели накратко у кафићу на Дорћолу, где је седео са Рајком Грлићем и Небојшом Глоговцем и испијао црни чај. Нисам се Анте сетио ни зато што ме тужба Маријана Ристичевића против НИН-а и професорке Данице Поповић због њене колумне подсетила да се и наш некадашњи колумниста вуче по судовима зато што га је бивши министар културе Хрватске Златко Хасанбеговић тужио за повреду угледа и части, јер је у колумни за НИН написао да осећа „становиту наклоност за тога ретарда“, успут га описујући као „политичког минотаура“ и „идеолошког једнорога“, уз признање да се чисто сажали „над усташким клауном који се труди свидјети онима који га презиру и иза леђа, потихо, зову балијом“. Превасходно сам га се сетио због тога што ми је својевремено рекао, а то је касније поновио и за НИН, да ужива у томе да политичарима - упропасти дан. У тих неколико речи успео је да сажме суштину јавне критике. И заиста би посао сваког новинара требало да буде да политичарима - поквари дан.

Ми смо у томе, изгледа, успели. Нови председник Александар Вучић прошле недеље у Панчеву рекао је новинарима да Братислав Гашић и још неки функционери читају НИН и да се због тога само нервирају. А он, Вучић, неће да се нервира. И зато, каже, не чита оно што пишемо. Само, како онда зна да од прве до последње странице НИН-а и свих „њихових новина може да се чита - ја мрзим Вучића“. Остало, што је председник навео, нећу да понављам, јер би то заиста могла бити основа за нову тужбу, иако се мора признати да он до сада никога није тужио. Лично не бих имао ништа против и да јесте. Овако, сви смо стављени у исти кош. А нисмо исти. Нити ћемо икада бити.

Наставак...

На предлог Српске краљевске академије, а уз благослов српског патријарха, у току је формирање правног тима чији је задатак да у име Србије сачини тужбу против НАТО-а за материјалну и нематеријалну штету нанету грађанима који су лично погођени због бомбардовања 1999. године, јавља Спутњик.

Тим ће ујединити најбоље адвокате из наше земље, али и из земаља Европске уније, Русије, Кине и Индије. Експертски тим водиће Срђан Алексић, познати нишки адвокат.

„Поднећемо тужбу против земаља-чланица НАТО-а, учесница у агресији на СР Југославију 1999. године. Против 20 земаља које су посредно или непосредно учествовале у агресији. Тужбе ће бити поднете против појединачних земаља-чланица Алијансе“, прецизира у разговору за Спутњик адвокат Срђан Алексић.

„Сматрамо да су њихови судови надлежни јер су те земље прекршиле пре свега Члан 7 Повеље УН, која забрањује примену агресије против било које земље. НАТО је прекршио 5. и 6. члан свог статута јер је он одбрамбени, а не нападачки савез. Прекршено је међународно право, пре свега конвенције које забрањују агресију и употребу силе против суверене земље“.

Правни тим треба да сачини близу 20 предмета за које постоје чврсти материјални докази поткрепљени медицинском документацијом која ће указати на узрочну везу између повећаног броја оболелих од канцера и коришћења уранијумске муниције.

„На територију тадашње Југославије бачено је између 10 и 15 тона уранијума. Број оболелих од карцинома је алармантан. Од малигних болести у Србији сваке године оболи 2,5 одсто становништва, односно 33.000 људи. Сваког дана од ове опаке болести дневно оболи једно дете. Од ′99. године до данас број оболелих од канцера је петоструко порастао. Становништво масовно обољева, пре свега на југу Србије и на Косову и Метохији“.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 216