Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 218

У времену изостанка искреног пијетета према страдалима друге вероисповести, вест да су грађани Бошњаци, и то на властиту иницијативу, обновили споменик српским жртвама у Цазину у Федерацији БиХ побијеним у Другом светском рату од усташке руке, с правом се може разумети као гест каквим су га обновитељи и описали: саосећање и позив да и други ураде то исто.

У несвакидашњој акцији обнове споменика и костурнице, места где су сахрањени остаци српских жртава из 1941. медији нису пропустили да примети ни то да су споменик жртвама усташких злочина, обнављали искључиво Бошњаци.

Обнову споменика жртвама терора над српским живљем из 1941. првобитно саграђеног 1956. најпре је покренуло удружење грађана „Ја, Јосип Броз Тито” и Удружење антифашиста из Цазина.

Но, првобитни недостатак новца и затим помоћ који су за ту намену исказали бошњачки грађани из Цазина, као и чланови ова два удружења и помоћ кабинета потпредседника Федерације БиХ допринео је, преносе медији, да се обнови споменик оскрнављен 1992. за време последњег рата.

„Финансијску помоћ и учествовање у акцији нудили су нам и поједини Срби из Босанске Крупе и Инђије у Србији. Одбили смо, јер су наши људи споменик оскрнавили, па смо хтели да ми то и обновимо”, рекао је за портал „Кликс” Сеад Кличић, председник удружења „Ја, Јосип Броз Тито” Цазин.

Подсетио је да споменик изграђен у част невиних цивилних жртава које су усташе поубијале 1941. када је српско становништво скупљано по околним селима, пре свега у насељима Осредак и Миострах, те су овде довођени и убијани. По подацима, само у тој гробници се налази око 800 тела, углавном стараца, жена и деце.

„Пошто је овде већински муслимански живаљ, наше удружење је желело урадити нешто ново и другачије, али и задати задатак православцима, то јест Србима и Хрватима да би и они требало да следе наш пут. Свако у свом месту треба указати на неко зло које је урађено. Радује нас да су отварању споменика присуствовале и делегације антифашистичких удружења из других делова БиХ, Словеније, Хрватске и Србије и сви су обећали да ће следити наш пример”, рекао је Кличић.

Наставак...

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и Метохије и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност КиМ, јер тиме вређају Србију.

„Српски народ није дошао на Космет као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Космета не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова и Метохије. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају КиМ, јер знате да тиме вређате Србију”, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову и Метохији. Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

„Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета”, поручио је шеф српске дипломатије.

„Очекујем да ће () Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмника да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане КиМ”, рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

„Срби су на Косову и Метохији живели вековима, то потврђују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем”, рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова и Метохије. 

Наставак...

Регионом је одјекнуо предлог Ивице Дачића о разграничењу Космета на српски и албански. Аналитичари у Београду му замере што у пакету није покушао да реши и питање Републике Српске. Шеф српске дипломатије каже да нема много времена и да треба да се уради шта се може, напомињући да не треба дозволити да питање Космета буде као протеривање 200.000 Срба из Хрватске - свршен чин.

Разграничење које је недавно предложио Дачић, у новом предлогу добило је и јасне контуре. Уз север и заједницу на југу, додају се и самосталне манастирске заједнице по атоском моделу. Између враћања у државне оквире и независности, ово је, по њему, прихватљива средина.

- Први предлог подразумева рат који не можемо добити, други каже да смо изгубили Косово и Метохију, а ово је једини предлог у којем Србија и Срби нешто добијају - каже Дачић.

Светски медији назвали су ово значајним развојем догађаја, прогласивши Дачића реалполитичарем који је прихватио стварност и схватио цену чланства у ЕУ.

Аналитичари у Србији наводе да је шеф дипломатије направио две велике грешке. Није решио питање Републике Српске, па је отворио карте, дајући у старту све што Србија може приуштити, не остављајући простора за ценкање.

На Дачићев предлог о подели Косова и Метохије, Еди Рама је одговорио предлозима о подели Србије и припајању Прешевске долине тзв. Косову, додајући да су сви предлози о поделама нереални.

Наставак...

Ако буде следио оно што му предлаже председник Бошњачког националног бећа (БНВ) Сулејман Угљанин, министар просвете Србије Младен Шарчевић требало би да се о образовању бошњачке деце у Србији договара са Вијећем министара Босне и Херцеговине. У писму министру Шарчевићу Угљанин каже да је оно „релевантна институција”, као и да „Бошњаци у Србији Босну и Херцеговину осећају као своју матицу”.

Није први пут да Угљанин, када већ није министар у Влади Србије (што је био од 2008. до 2014. године), покушава да додатну снагу добије из Сарајева.

Уосталом, и СДА Санџака, на чијем је челу од оснивања, настао је као део СДА БиХ. Међутим, Угљанин настоји да докаже да је блискост овог дела Србије са Босном и Херцеговином и кроз историју утемељена. И то још пре сто година.

Зато се БНВ припрема да у октобру научним скупом обележи стогодишњицу такозване Сјеничке конференције. На овом догађају 13. и 14. августа 1917. градоначелници и председници 12 санџачких општина усвојили су декларацију којом се од Аустроугарске тражи да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини. Овом скупу присуствовали су углавном аге и бегови, сa градоначелником Пљеваља Мехмед-пашом Бајровићем на челу.

„Прикључење Босни и Херцеговини наша је непоколебљива жеља, истовремено једино разумно решење, које треба спровести до краја”, наведено је између осталог у Сјеничкој декларацији. Овим документом предвиђена је и алтернатива. 

Наставак...

Министарство спољних послова Канаде спроводи истрагу пошто је најмање један канадски дипломата на Куби добио медицинску помоћ због главобоља и губитка слуха.

BBC подсећа да је таква иницијатива уследила дан пошто су Сједињене Државе саопштиле да су се њихове дипломате у Хавани пожалиле на чудне симптоме. Извештаји указују, пишу агенције, да су представници дипломатских мисија били изложени скривеним соничним уређајима, који изазивају губитак слуха.

Иако Хавана негира такво тврђење, САД су у знак одмазде протерале двоје кубанских дипломата из Вашингтона. 

"Куба није никада нити би икада дозволила да се кубанска територија користи за било каква деловања против акредитованих дипломата или њихових породица", саопштило је кубанско министарство спољних послова. Иако амерички званичници нису директно оптужили кубанску владу, пише BBC, портпаролка Стејт департмента Хедер Науер је рекла да она има "одговорност" да штити дипломате САД.

Министарство спољних послова Канаде је саопштило да Влада са америчким и кубанским званичницима ради на томе да се утврди шта се догодило. 

"Свесни смо неуобичајених симптома које имају чланови канадског и америчког дипломатског особља и њихове породице у Хавани. Влада активно ради на утврђивању узрочника симптома, а сарађује и са америчким и кубанским властима. У овом тренутку немамо разлога да верујемо да би могли да буду погођени канадски туристи и други посетиоци", рекла је портпаролка канадског министарства.

АП је писао да је у истрази САД утврђено да би губитак слуха америчких дипломата могао да се повеже са соничним уређајима који емитују нечујне таласе који могу да изазову глувоћу. Амерички званичници, који су захтевали анонимност, рекли су да је у истрази утврђено да су уређаји постављани у домовима дипломата или испред њих. 

Наставак...

Екстремне врућине и екстремно ниске температуре сваке године у Европи узрокују смрт око 3.000 људи. Најновије прогнозе, објављене у часопису Лансет - планетарно здравље, још су песимистичније. Експерти упозоравају да, уколико се до 2100. не учини ништа, од последица климатских промена у Европи би сваке године могло да умре 152.000 људи - 50 пута више него до сада.

Топлотни таласи могли би да буду одговорни за 99 одсто смртних случајева узрокованих климатским променама, а према оценама стручњака најугроженији су становници Јужне Европе. Топлотни и хладни таласи, шумски пожари, суше и поплаве са којима се Европљани све чешће суочавају, последица су емисије штетних гасова и директно су у вези са људским деловањем, наводи се у студији.

- У 21. веку, климатске промене су једна од највећих глобалних претњи по људско здравље и њихов штетни утицај на друштво биће све више повезан са катастрофама изазваним екстремним временским условима. Уколико не буде хитног реаговања на глобално загравање до краја века, око 350 милиона Европљана годишње могло би бити изложено штетним климатским екстремима - наводи коаутор студије, Ђовани Форцијери.

Кина је одговорна за једну четвртину светске емисије гасова са ефектом стаклене баште, а САД су на другом месту са нешто више од 15 одсто, па је њихово учешће у борби против климатских промена од кључног значаја. Иако су обе земље прошле године ратификовале Париски спопразум за ограничавање глобалног загравања, ове године све се променило.

Амерички председник Доналд Трамп сматра да су климатске промене измишљотина и да би због Париског споразума без посла могли да остану милиони Американаца. Због тога је у предизборној кампањи најавио повлачење из Париског споразума, а обећање је јуче спровео у дело.

Наставак...

Србија је од јуче, осим воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, због чега их неће бити на тржишту у наредних 30 дана, колико траје та процедура.

Управа царина Србије добила је задатак да осим фитосанитарних и ветеринарских провера ради и лабораторијске анализе свих производа, па је због дужине завршетка њихових провера, а то је месец дана, извесно да многи производи неће завршити на рафовима, већ на некој од депонија.

То је одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде, које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ. Овај сценарио примењиваће се све док се не огласи Европска комисија и не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Извор листа из Управе царина тврди да је ово врло суптилна контрамера према Хрватима, која није супротна ССП, а која ће нанети несагледиве штете Хрватској.

- Треба да се зна да је Управа царина добила налог пре 10 дана да оваквим мерама подвргне воће и поврће хрватског порекла. То се и ради, али није власт желела то да публикује. Много је хрватског воћа и поврћа пропало јер није у стању да издржи дужину инспекцијске и лабораторијске процедуре. Од јуче је налог да се ригорозним ветеринарским, фитосанитарним и лабораторијским анализама подвргну сви хрватски производи. Реч је о месу, млеку, сладоледу и другим намирницама. Дакле, нема улаза у Србију док се све те анализе не обаве. Оне трају 30 дана и толико неће бити у промету хрватске робе. То значи да воће и поврће пропада. Што се тиче меса, месних прерађевина, млека, сладоледа, који су требали да заврше на рафовима, трговински ланци остају без њих - објашњава саговорник. Он додаје да је сценарио око контрамера осмишљен у Министарству пољопривреде, а да је Управа царине само извршилац.

Наставак...

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је Срни да су протерани Срби у Хрватској и Срби у Федерацији БиХ /ФБиХ/ доживели трагедију библијских размера, а главни разлог због чега нису остварили своја права је политика двоструких стандарда западних сила.

Он је, поводом 22 године од страдања Срба у хрватској акцији "Олуја", рекао да су крајишки Срби и генерално Срби у Хрватској и Срби у ФБиХ протерани са својих вековних подручја, а велика већина није успела да врати своја одузета и отета имовинска стечена права. Он је навео да се ништа није урадило поводом њихових порушених кућа, узурпираног и отетог пољопривредног и шумског земљишта, да динарска девизна штедња није враћена, нису исплаћене доспеле пензије, нису решени проблеми око радног стажа и накднаде штете за уништену имовину и додао да је мали број људи успио да врати своје куће, које су мањим делом обновљене.

Линта је истакао да је и даље доминатна матрица да су Срби главни кривци за оружане сукобе 1990-их година на простору бивше Југославије, да су они агресори и злочинци, а да су Хрвати и Бошњаци тобоже жртве који су водили некакве ослободилачке ратове.

"Док год буде таква политка западних сила, политика која фавозирује бошњачку и хрватску страну, а за све лоше оптужује српску страну, плашим се да протерани Срби неће да остваре своја права", оценио је Линта. Он је додао да се плаши да ће они Срби који су се вратили на своја огњишта бити грађани другог реда и да ће основни проблем и даље бити дискриминација и у законодавству и понашању државних и локалних власти према њима.

Наставак...

Председник Александар Вучић рекао је да он не нуди решење за проблем Косова и Метохије, него само дијалог, па зато и не чуди што је за посланике његове СНС још рано говорити о томе шта ће бити после дијалога. За посланика СНС и председника скупштинског Одбора за КиМ Милована Дрецуна је питање о томе да ли би решење из дијалога требало да дође у Скупштину преурањено.

- Треба сачекати и видети како ће ићи тај дијалог. Ако се дође до неког решења и предлога оно би наравно требало да прође кроз све институције - одговара он за Данас.

Посланица ДС Гордана Чомић за наш лист наводи да дијалог о свим темама морамо да градимо у институцијама.

- Дијалог који Вучић покреће више личи на његов уобичајени монолог са његовом сопственом подршком и зато није решење да седимо "на канабеу", већ морамо дијалог о свим темама у друштву да градимо у институцијама, а посебно у парламенту. Изградња наше државе значи изградњу институција и то је један од разлога да скупштина треба да буде укључена у све фазе, као што је укључена и у процес европских интеграција. Резолуцијом о приступању Србије, у тачки 23 Влада Србије је обавезна на подношење извештаја о пословима са ЕУ - сматра она.

Према њеним речима, сваки документ или позиција Србије о некој теми мора да буде одобрена од стране парламента.

- У овом конкретном случају она мора да буде у складу са циљевима и унапред преузетим обавезама у оквиру поглавља 35 - указује Чомић.

Члан Председништва ЛДП Ђорђо Жујовић каже да је нормално да Скупштина да свој суд, јер ће у дијалог бити укључене и посланичке групе.

Наставак...

Ако је све ово као што председник Србије тврди - реалност пред којом треба да затворимо очи и признамо је као такву, и ако је ово нешто што заслужујемо као своју свакодневицу, онда кренимо без косовског Гордијевог чвора у сјајну будућност Србије која је пред њом! Брже! Јаче! Боље!

Када неко ко у више наврата понови да је (манастир) Зочиште у општини Србица, и онда се изненада присети да због тога целу ноћ није спавао (иако је то најмање три пута рекао), а затим нас фино, као грађане Србије, у свом ауторском тексту замоли за разговор о разрешењу косовског (Гордијевог) чвора, онда се нађем п(р)озваним да у оквиру тог већ започетог унутрашњег дијалога о Косову (и Метохији) који, бојим се, има већ унапред зацртани циљ, напишем нешто; да се осврнем на неке околности које могу бити од значаја за обичне људе у Србији приликом заузимања става у креирању нове политике одустајања од Косова.

То је стога пре што читав свој живот живим на поменутој територији; зато што сам, за разлику од самог аутора текста у Блицу (аутор је председник Србије Александар Вучић), - који је почео да склапа погубне договоре са Хашимом Тачијем пре само 5 година, а што назива дијалогом - ја у директном дијалогу са Албанцима на Косову још од 2001. године и нарочито као неко ко ће резултате тог дијалога живети.

Да, нисам најпаметнији, нити бих да проливам ичију крв, сукоба се гадим, углавном не ћутим и мислим да човек учи док год је жив (ово да напоменем да не бих био по том основу дискредитован).

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 218