Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 74

У новом извештају о верским слободама, САД су упозориле на величање Независне Државе Хрватске, умањивање усташких злочина и антисрпска осећања у Хрватској у 2016. години.

У редовном годишњем извештају о верским слободама у свету за 2016. годину, укључујући и Хрватску, Стејт департмент помиње бившег министра културе Златка Хасанбеговића и редитеља Јакова Седлара, као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских верских заједница и невладиних организација.

Вашингтон је, у извештају објављеном у уторак, као догађаје који осликавају стање верских слобода, истакао комеморацију у логору смрти Јасеновац коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу владу да умањује усташке злочине.

Америчка администрација пише и о маршу 5.000 људи на Савет за електронске медије који је суспендовао програм Телевизије З-1 због ток-шоуа у којем је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу, јер би "четнички викари" могли изаћи и "заклати" невине пролазнике.

Помиње се и фудбалска утакмица између Хрватске и Израела, када су навијачи узвикивали усташки поздрав "За дом спремни", као и спорни документарни филм Јакова Седлара "Јасеновац - Истина".

Наставак...

2017.08.15

Wine Enthusiast о ракији: „Есенција српског бића“

Магазин "Wine Enthusiast" објавио је чланак о ракији, у којем се пиће описује као важан сегмент културног наслеђа и „есенција српског бића“.

Новинарка Кристин Вуковић у свом чланку у магазину Wine Enthusiast ракију описује стиховима Моме Капора, наводи се у саопштењу Туристичке организације Београда (ТОБ).

Наставак...

Када, од Скопља идете ка нашој граници, у тренутку када већ пролазите и Куманово, видећете скретање за Криву Паланку.

Ако кренете туда, после неколико километара наићи ћете на табле које вас упућују ка споменику Зебрњак, до којег ћете доћи краћом вожњом по добром, па све лошијем и лошијем локалном путу, да бисте на крају завршни део (успон) возили по не тако добром макадаму. И - на крају, доћи ћете до закључаног улаза, на коме ћете видети папир са два руком исписана телефонска броја. Па ако намерите једном да обиђете Зебрњак, благовремено телефонирајте, можда нешто и видите, за разлику од мене.

Наставак...

Израелски и амерички археолози верују да су на обалама Галилејског језера пронашли родно место тројице апостола, Петра, његовог брата Андрије и Филипа.

Археолог Мордехаи Авиам са универзитета Кинерет сматра да је са америчким колегама пронашао остатке римског града Јулиаса, који је по писању римског историчара Јосифа Флавија изграђен на рушевинама Бетсаиде, рибарског села на галилејској обали, у коме су по јеванђељу рођени Петар, Андрија и Филип.

Наставак...

Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије служио је данас у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима Свету архијерејску литургију поводом прославе Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

Владика Атанасије је у својој беседи рекао да су Пребиловчани два пута страдали - први пут 1941. када су су поубијани, а затим 1992. када су и мртви опет убијени и када су њихове кости миниране.

Наставак...

Стање политичких права Срба у региону из године у годину све лошије, а то је највише изражено у Црној Гори, оцењено у годишњем извештају "Напредног клуба"

Председник тог клуба, који је организатор извештаја, Чедомир Антић, казао је да мржња према Србима у Црној Гори није велика као у Хрватској, али, како је оценио "власт тамо врши велико насиље над Србима".

Наставак...

Од 465 православних цркава у пет епархија данашње Републике Хрватске, током последњег рата спаљено је и срушено 87, а мање или више оштећено 195 светиња српског рода

Православну цркву у Малој Попини, посвећену Светој Тројици, усташе су срушиле на почетку Другог светског рата а седамдесетих расељени Срби послали су из Америке новац па су је мештани обновили.

Још једном без звона и крова остала је у „Олуји”, пре 22 године, кад је нова хрватска војска запалила српски храм, али су упорни исељеници поново сакупили паре, јер желе да га по ко зна који пут усправе, на службу богу и свом роду.

- Ко зна да ли ћемо ми то дочекати. Хрватска је прогласила закон по коме сви руинирани објекти поред путева морају бити уклоњени. Под објашњењем да стварају ружну слику која штети њиховом туризму.

Наставак...

Стручњаци из компаније Kaspersky Lab открили су нову верзију Свпенг мобилног банкарског Тројан вируса, који поседује "кеyлоггинг" функцију - технику коју користе криминалци који спроводе циљане нападе.

Модификовани Тројан краде унети текст, као што су подаци о банковном о рачуну, тако што злоупотребљава опције на андроид оперативном систему. Овај приступ, такође, дозвољава тројан вирусу да добије додатне дозволе и права и спречи покушаје брисања. Истраживачи упозоравају да ажурирање софтвера не штити од ове врсте тројан вируса.

Апликације за приступачност најчешће су у виду побољшања корисничког интерфејса (УИ), који помажу корисницима са инвалидитетом или онима који тренутно нису у могућности да рукују уређајем, као што су возачи. У јулу 2017. године, истраживачи из компаније Kaspersky Lab открили су да је Свпенг толико еволуирао да је у стању да злоупотребљава ове системске карактеристике, како би украо унети текст из других апликација на уређају и обезбедио себи бројна додатна овлашћења.

Наставак...

Невладина организација Иницијатива младих за људска права – Хрватска покренула је пред годишњицу „Олује“, пројекат „Исприка“ којим од хрватских власти траже да се извини жртвама кршења људских права и ратних злочина за време и после „Олује“ и њиховим породицама.

Другу годину за редом, Иницијатива младих за људска права - Хрватска апелује на хрватске власти да упуте извињење за ратне злочине за време и после „Олује“, пренео је РСЕ.

Како кажу у петицији, која ће заједно са прикупљеним потписима бити достављена удружењима које окупљају жртве и њихове најближе који још чекају правду, „срамимо се не само због тога што су ови злочини почињени у наше име већ и зато што институције наше државе нису на ове злочине одговориле у складу са принципима правде, односно нису учиниле довољно да се задовољи правда за жртве.“

Наставак...

Истините анегдоте из чачанског краја

Задевојчила се лепа Зора из Горачића, момци почели да облећу а она мало придигла носић, скочила јој цена. Шта ће и како ће, мештанин Десимир Веселиновић реши да јој спева песму за коју је одмах чуло цело драгачевско село: „Запјевала птица кос, наша Зора дигла нос. Проћеро би кола сјена, испод носа њена”.

***

То је једна од анегдота које смо забележили минулих година, крстарећи послом тамо-амо по селима чачанског краја. Сведочи о ведрој страни народне нарави, као и ове што следе...

***

Адам Грујовић у својим „Ведрим причама” објављује догодовштину у којој је главна улога припала Сретену Илићу, молеру из Трбушана код Чачка. Конкурисао је да уради фасаду на чачанској цркви, али оци нису прихватили његову понуду, рекавши да имају повољнију.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 74