Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Србија је од јуче, осим воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, због чега их неће бити на тржишту у наредних 30 дана, колико траје та процедура.

Управа царина Србије добила је задатак да осим фитосанитарних и ветеринарских провера ради и лабораторијске анализе свих производа, па је због дужине завршетка њихових провера, а то је месец дана, извесно да многи производи неће завршити на рафовима, већ на некој од депонија.

То је одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде, које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ. Овај сценарио примењиваће се све док се не огласи Европска комисија и не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Извор листа из Управе царина тврди да је ово врло суптилна контрамера према Хрватима, која није супротна ССП, а која ће нанети несагледиве штете Хрватској.

- Треба да се зна да је Управа царина добила налог пре 10 дана да оваквим мерама подвргне воће и поврће хрватског порекла. То се и ради, али није власт желела то да публикује. Много је хрватског воћа и поврћа пропало јер није у стању да издржи дужину инспекцијске и лабораторијске процедуре. Од јуче је налог да се ригорозним ветеринарским, фитосанитарним и лабораторијским анализама подвргну сви хрватски производи. Реч је о месу, млеку, сладоледу и другим намирницама. Дакле, нема улаза у Србију док се све те анализе не обаве. Оне трају 30 дана и толико неће бити у промету хрватске робе. То значи да воће и поврће пропада. Што се тиче меса, месних прерађевина, млека, сладоледа, који су требали да заврше на рафовима, трговински ланци остају без њих - објашњава саговорник. Он додаје да је сценарио око контрамера осмишљен у Министарству пољопривреде, а да је Управа царине само извршилац.

- Оваква наша реакција ће много заболети Хрвате. Њихови привредници интензивно зову и траже начин како да им не пропадне роба, али лопта је у њиховом игралишту. Морају да буду свесни да Србија неће олако да пређе преко оваквих непримерених такси на увоз воћа и поврћа. Видећемо шта ће се дешавати наредних дана јер се очекује да се Европска комисија огласи. Ако се то не деси, ми настављамо са сценариом који је дефинисан из Министарства пољопривреде, па ћемо видети ко ће имати већу штету. Хрватска као да је намерно отпочела овај економски рат који неће ником добра донети - каже извор.

Из Управе царина нису желели да коментаришу сазнање Блица, док стручњаци тврде да је добро да на овај непримерен потез Хрвата Србија има одговор.

- Србија не сме да седи скрштених руку на хрватски непримерен потез. Ми морамо да бранимо наше тржиште, а ја се надам да ће Европска комисија реаговати на наш приговор - каже економиста Иван Николић.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић индиректно је потврдио сазнања листа да је Србија од јуче увела контрамјере на увоз робе из Хрватске.

- Док не промене своју одлуку о увећаним наметима за српско воће и поврће, нема разговора. Ми своје мере спроводимо у циљу заштите наше државе - каже Недимовић.

Блиц