Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Зубобоља се најчешће јавља ноћу, јер је током ноћи тело у стању мировања и до болног подручја долази више крви, појачавајући притисак на нерве.

Наравно, посета зубару је неизбежна (препоручује се да, кад се појави зубобоља, одмах потражите лекара), а ових неколико природних лекова ће до тада да смање бол.

Лед

Наслоните лед на подручје захваћено болом. Бол у нервним завршецима ће се у већини случајева одмах смањити.

Камилица

Традиционално средство које смањује упале, при чему је свежа камилица делотворнија од старе и суве. Потребно је направити мале врећице, натопити их хладном водом и неколико минута држати на болном месту у устима.

Бели лук

Свакако најпознатији лек наших старих, који су га користили као аналгетик и анестетик. Баш због тих својих својстава је одличан за умањење зубобоље. Припремите облогу коју ћете направити тако што ћете ситно насецкани лук ставити у папирну марамицу и затим га додатно изгњечити рукама како би се ослободило што више лековитих супстанци које садржи. Држите је неколико минута на болном месту на образу. Уколико можете да издржите, покушајте да преко болног зуба да ставите комад белог лука који сте претходно изгњечили. Осетићете олакшање већ после неколико тренутака.

Лаванда и сирће

Кашичицу сушене лаванде прелте сирћетом и држите неколико минута у устима. Течност никако не смете да прогутате.

Алкохол

Групе бактерија узрокују упале које може да ублажи баш алкохол. Користите га искључиво за испирање, како би се зуб дезинфиковао, а бактерије уништиле.

Со

У мало топле воде истопити што је могуће више соли. Пазите да не прогутате течност, јер је преслана.

Сушена нана

Малу везу листова сушене нане ставите око болног зуба и држите око 15 минута. Нана има двоструко дејство, извлачи упални процес на површину и делује умирујуће.

Каранфилић

Прах каранфилића: Прво исперите уста топлом сланом водом. Узмите прстохват каранфилића и ставите на десни код зуба који вас боли, као и између образа.

Цели каранфилић: Узмите два или три каранфилића и ставите их у уста у близини места које вас боли и сачекајте да мало омекшају. После тога их лагано (колико вам зубобоља дозвољава) жваћите, како би се ослободило још његових лековитих уља.

Уље каранфилића: Ово је можда и најефикаснији начин за коришћење каранфилића против зубобоље. Потребно вам је: уље каранфилића, штапићи за уши или лоптице од вате, пола кашике маслиновог уља. Помешајте неколико капи уља каранфилића са пола кашике маслиновог уља. Куглицу вате умочите у тако припремљено уље и ставите је на болно место, лагано притискајући.

РТРС