Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Федерална влада Канаде намерава у наредне две деценије да издвоји 62 милијарде долара више за унапређење оружаних снага, како би се осигурала сигурнија одбрана земље у све нестабилнијем свету. 

Планом се предвиђа увођење разних војних могућности, као што је способност за извођење офанзивних сајбернапада, набавка наоружаних дронова и повећање броја припадника оружаних снага.

После овог владиног обећања, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг очекује да Канада повећа своје присуство у Европи, иако није могао прецизирати какве операције и мисије ће ова организација имати у наредних десет година.

Столтенберг је ово рекао у разговору са Крисом Холом, водитељем емисије Тхе Хоусе на радију ЦБЦ, поводом прошлонедељне најаве политике националне одбране и повећања буџета за седмадесет одсто у наредних десет година.

Генерал Џонатан Венс, шеф штаба одбране, потврђује да ће Канада бити у стању да више уради у будућности јер ће бити боље опремљена, али је нагласио да ће влада доносити одлуку о мисијама.

Столтенберг и министар одбране Харџит Саџан ће током овог месеца у Летонији дочекати канадске трупе, које ће учествовати у НАТО операцијама против руске агресије у источној Европи.

Новине