Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почев од 2019. године, Онтарио ће повећати минималну цену сата рада на 15 долара, обезбедити једнака примања за сезонске раднике и минималне услове за њихов одмор, најавила је премијерка Кетлин Вин.

То значи да ће без обзира да ли се ради о стално или привремено запосленим радницима, за исти посао сви бити исто плаћени, као и да ће сви моћи да добију три недеље плаћеног годишњег одмора после пет година проведених у компанији.

Такође, биће успостављена праведнија правила за сменски рад, уз обавезу послодавца да плати надокнаду за три сата уколико откаже смену у року краћем од 48 сати. 
По новом предлогу биће могуће и да сваки запослени у провинцији добије до десет дана одсуства годишње,од тога два дана плаћеног.

До ових промена долази на основу Извештаја о промењеним условима рада, којим се закључује да су нове технологије, смањивање производног сектора и мање радних места под окриљем синдиката, између осталог, учинили да је од око 6,6 милиона запослених у провинцији, права отприлике трећине угрожена.

Тренутно око десет одсто запослених у провинцији остварује минималну зараду, али готово трећина, и то су углавном жене, зарађује мање од 15 долара на сат. 

По признању премијерке Вин, изузетно је тешко са таквим примањима издржавати породицу, а све више њих је суочено управо са таквом реалношћу.

Ову најаву онтаријске премијерке поздравили су радници и назвали мере хуманим, али су се чула упозорења да се оне могу лоше одразити на мале привреднике.

Новине