Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

...референдум о Дану Републике

Председник Србије Александар Вучић, док је био премијер, "приватно и јавно" је тражио од председника Републике Српске Милорада Додика да не одржи референдум о Дану Републике. То је у Сенату рекао високи званичник Стејт департмента САД Брајан Хојт Ји.

Заменик помоћника државног секретара је на саслушању у сенатском одбору за Европу и регионалну безбедносну сарадњу рекао да је Русија највише охрабривала Додика да се одржи "спорни референдум" који је забранио Уставни суд БиХ, док је Вучић покушао да спречи референдум јер је сматрао да дестабилизација БиХ није у интересу Србије, у чему је имао подрчку САД.

Ји је рекао да је забринут због руског центра у Нишу јер би, како је оценио, то могао да постане "шпијунски центар" или нешто слично, ако би добио специјални дипломатски статус. Рекао је да су САД пренеле властима у Београду да је важно да Србија има пуну контролу над својом територијом. Нагласио је да САД верују да Русија нема добре намере на Балкану у остваривању циљева земаља у региону да се приближе ЕУ.

Независне новине