Недељом од 12 до 14 часова на 88.3 CJIQ FM

Русија ће одговорити на проширивање санкција које је данас одобрио Сенат САД, изјавио је први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације Владимир Џабаров. Став Сената САД о санкцијама Русији не одговара ни ситуацији у свету ни ситуацији у билатералним односима, рекао је шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов.

"Потребно је сачекати коначну одлуку Конгреса и видети каква ће бити реакција председника САД Доналда Трампа. Ако закон буде усвојен, у сваком случају, без одговора то нећемо оставити", рекао је сенатор Косачов.

Сенат САД данас је огромном већином гласова одобрио нацрт закона о проширивању антируских санкција. 

"Очигледан је зачарани круг, када претходни корак који није дао ’тражени’ резултат диктира неопходност следећег, оштријег, али не и ефикаснијег", навео је Константин Косачов.  
Руски сенатор сматра да нема наде да ће Представнички дом Конгреса САД да донесе другачију одлуку, али да треба сачекати и видети шта ће учинити амерички председник Доналд Трамп - "да ли ће у овој ситуацији сачувати способност да делује самостално и да се не потчињава инстинктима самоочувања на власти".

Косачов је нагласио да је одлука сената жалосна чињеница, јер потврђује да већина америчких сенатора није способна да се заустави, да проанализира своја дејства и да се врати усвајању одлука које су у складу са ситуацијом. 

"На то упућује околност да су нове санкције Русији ’вагон’ који је прикачен, како се каже у свим парламентима на свету, за други нацрт закона (против Ирана)", навео је Косачов. 

Према његовом мишљењу, Сенат је заробљеник сопствених заблуда и амбиција које су све мање и мање повезане са стварношћу савременог света. 

Спутњик